L’Associació Nacions Unides Espanya (ANUE) entrega a l’alcaldessa de Lampedusa el Premi Pau per la seva tasca auxiliant refugiats

 

Giuseppina Nicolini, actual alcaldessa de Lampedusa, porta uns dies a Barcelona deixant-se escoltar en les seves crítiques a la “vergonyosa actitud” de la Unió Europea respecte als milers de refugiats que arriben a les fronteres reclamant poder fugir de la guerra. El que es troben és la negativa de la UE i un tracte “molt lluny dels valors d’Europa”.

Aquest dimarts Nicolini ha reclamat una major solidaritat envers els refugiats. “La solidaritat ha de triomfar per sobre de la xenofòbia i el racisme” ha reblat en el seu discurs d’agraïment pel 36è Premi per la Pau, que li ha estat concedit per l’Associació Nacions Unides Espanya (ANUE) en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.

En l’acte, al que han assistit més d’un centenar de persones –entre elles diferents alcaldes i alcaldesses de l’àrea metropolitana-, Nicolini admetia sentir-se sorpresa pel premi, en tant considera que ella i els seus conciutadans “estàvem fent el que s’havia de fer”. Altrament, ha esperonat els poders locals de tota la Mediterrània a unir-se i servir d’exemple per la Unió Europea.

 

Més humanitat

“Als mitjans es parla molt de números i poc de les persones”, ha lamentat Giuseppina Nicolini, que creu que “hem d’apel·lar més a la raó i no tant l’emoció del moment”, en referència a l’efecte passatger de la fotografia d’Aylan, el nen sirià que durant pocs dies va ocupar la portada dels principals diaris internacionals.

 

Nicolini: “Per reduir els morts, no hi ha més solució que acollir els vius”

 

A més, creu l’alcaldessa de Lampedusa que l’acollida d’aquests refugiats és un signe de pau i solidaritat. “Per reduir els morts, no hi ha més solució que acollir els vius”, ha expressat fent una advertència a la Unió Europea, que creu ella s’hi juga en aquesta crisi “sobreviure o morir definitivament”.

Per la seva banda, Eduard Sagarra, president d’ANUE, recordava les paraules que el Papa Francesc va pronunciar precisament a Lampedusa –“això és una vergonya”, a finals de 2014- per reclamar, a més de solidaritat, major responsabilitat per part dels Estats membres: “Amb exemples com Lampedusa es demostra que es pot tirar endavant”.

 

Xarxa de municipis solidaris

D’aquest acte se’n pot extreure una proposta en ferm: la que ha realitzat l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercé Conesa, que ha encoratjat els responsables municipals presents al Museu Marítim de Barcelona –on s’ha celebrat l’acte- a “organitzar-nos en una xarxa de solidaritat per la Mediterrània” en la que vol comptar amb municipis de tots els països banyats pel ‘mare nostrum’. “Necessitem treball per disposar d’una acollida als diferents punts de la Mediterrània”, ha reclamat al temps que ha denunciat la “paràlisi dels Estats de la UE i dels seus governants”, als que ha acusat d’estar “aturats per la por”.

Aquesta proposta se suma ja a les iniciatives solidàries de municipis com Barcelona, que des de l’estiu passat és va declara ciutat d’acollida per als refugiats que arribessin a Espanya. Inclús en una campanya a les xarxes socials i Internet, alguns ciutadans van oferir al consistori habitacions per realitzar aquesta acollida.

Compartir
Article anteriorDisminueixen els fets delictius a Rubí
Article següentPiular sense pensar
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]