Macri s’imposa a les eleccions a Argentina

0
Macri a les eleccions a argentina - diar català
Foto: STRINGER ARGENTINA / REUTERS / Mauricio Macri atenent els mitjans
Macri a les eleccions a argentina - diar català
Foto: STRINGER ARGENTINA / REUTERS / Mauricio Macri atenent els mitjans

Macri i Scioli, lluita per la presidència a les eleccions a Argentina

El candidat de l’aliança Canviem a la Presidència de l’Argentina, Mauricio Macri, s’hauria imposat a les eleccions a Argentina amb el 36,07% dels vots, segons les dades corresponents al 68% del recompte, tal com ha recollit l’agència estatal argentina de notícies Télam.

El ministre de Justícia de l’Argentina, Julio Alak, ha detallat que en segon lloc es troba el candidat de l’oficialista Front per a la Victòria (FpV), Daniel Scioli, qui hauria obtingut el 34,86% de les paperetes.

“La informació és parcialment representativa”, ha dit Alak, qui ha apuntat que aquesta inclou el 97% de les urnes escrutades de la ciutat de Buenos Aires, el 90% de les de Córdoba, el 97% de Mendoza i més del 40% de Buenos Aires.

Així, Macri i Scioli es disputarien la Presidència del país a una segona volta de les eleccions a Argentina. Perquè hi hagi segona volta, el candidat més votat no ha de superar el 45% dels vots totals o treure un avantatge de més de 10 punts percentuals al segon candidat si passa del 40% dels vots.

Malgrat aquesta victòria per la mínima a les eleccions a Argentina, el cop per Scioli i pel Govern de Cristina Fernández de Kirchner és duríssim. Macri es converteix ara, per sorpresa, en favorit per prendre possessió de la presidència d’Argentina, la qual cosa suposaria un gir radical després de 12 anys de kirchnerismo. La victòria de Macri tindria conseqüències regionals molt importants perquè Argentina era un puntal de l’auge de l’esquerra llatinoamericana, que van construir els Kirchner, Lula Da Silva, Hugo Chaves i Evo Morales amb incorporacions posteriors com la de l’equatorià Rafael Corretja.

La nit de les eleccions a Argentina va ser molt estranya i el Govern va retardar la publicació de les dades oficials durant sis hores, la qual cosa va generar tot tipus d’especulacions, fins i tot petites caceroladas a alguns barris del centre de Buenos Aires. Quan els va treure, a mitjanit, es va entendre per què els estava retardant. Per llavors ja havia parlat Scioli al Luna Park amb un discurs estrany que apuntava ja indirectament la possibilitat de la segona volta encara que es deia guanyador de la nit. Scioli va començar ja abans de les dades oficials a atacar a Macri i preparar la seva campanya per a aquesta segona volta. Va dir que Macri és el “candidat de la retallda”. “Si fora per Macri no tindríem assignació universal per fill, YPF no seria estatal i tampoc Aerolínies Argentines”. És la primera vegada que Scioli critica tan obertament al seu amic Macri. Scioli va prometre que tornaria a parlar una hora després, però mai va tornar a comparèixer i el descoratjament va condir quan van aparèixer les primeres dades oficials.

“El que ha succeït avui canvia la política d’aquest país”, va dir un Macri eufòric, que va ballar com a boig per un triomf inesperat a la festa de Costa Salguero, un centre de congressos.

El pròxim president tindrà entre altres desafiaments revitalitzar l’economia argentina a un període de turbulències: amb un context internacional advers per la crisi a Brasil i la caiguda del preu de les matèries primeres, amb forts nivells d’inflació, problemes per accedir als mercats de finançament internacional i dubtes sobre la capacitat de creixement del país.
Però a més, posarà fi a l’etapa de govern del matrimoni Kirchner, que -primer amb Néstor Kirchner com a president i després amb la seva esposa, Cristina Fernández-, governa des de 2003.