Macrooperació d’Hisenda contra el frau fiscal a discoteques

0
Fraude Fiscal
Foto: Policia Nacional

Mig miler d’agents de l’Agència Tributària escorcollen discoteques i pubs d’arreu d’Espanya en el marc d’una macrooperació contra el frau fiscal

Més de 500 agents i funcionaris de l’Agència Tributària estan escorcollant des d’aquest dijous a primera hora més d’un centenar de discoteques i pubs de gran mida en una macrooperació contra el frau fiscal i les vendes en negre que s’estén per 11 comunitats autònomes, segons han confirmat a Europa Press fonts d’aquest organisme.

Els escorcolls, que continuen en aquest moment i que es prolongaran al llarg d’aquest divendres, han permès detectar un programari de doble ús per ocultar la comptabilitat real, així com grans quantitats de diners negres.

Per les dimensions de l’operació, anomenada ‘Chopin’, així com pels mitjans destinats i la complexitat logística i organitzativa, es tracta de l’operació coordinada més important en l’àmbit nacional contra el frau fiscal i l’economia submergida feta fins ara per l’Agència Tributària.

En conjunt, les societats inspeccionades representen més del 20% de la facturació del sector de l’oci nocturn a Espanya. Els escorcolls, que es van iniciar a primera hora de dijous, al tancament dels locals d’oci nocturn, continuaran al llarg d’aquest divendres i està previst que concloguin avançada la jornada, en una operació de caràcter administratiu que no implica detencions i amb la qual comença el procés d’inspecció pròpiament dit, del qual podran derivar-se o no detencions posteriors. De moment, s’han obert inspeccions sobre 14 persones físiques vinculades amb aquestes empreses.

El dispositiu d’entrada i escorcoll a les discoteques, pubs i oficines intervingudes ha requerit el desplegament de més de 500 funcionaris de l’Agència Tributària, incloent-hi inspectors i personal de les Unitats d’Auditoria Informàtica i de Vigilància Duanera, amb el suport d’efectius policials. Els escorcolls, en la seva majoria desenvolupats a primera hora del matí, al tancament dels locals, van començar aquest dijous i conclouran aquest divendres.

 

Control de la recaptació

Les actuacions s’han iniciat per personació de la Inspecció Tributària a les seus dels obligats tributaris, amb la finalitat d’accedir directament a la documentació i informació comptable o auxiliar real, inclosos els sistemes informàtics de processament de la informació, així com l’estudi de la recaptació del dia i el funcionament ordinari dels sistemes informàtics d’emissió de tiquets, facturació i caixa.

La investigació prèvia al llançament de l’operació ‘Chopin’ va arrencar a començaments d’aquest any amb la detecció d’un volum de cobraments amb targeta declarats a Hisenda per part de les societats ara inspeccionades que resultava “anormalment alt” (de fins a més del 76% en algun dels casos) per a un sector en el qual, per les seves característiques, prima clarament el pagament en efectiu, mentre que l’ús de targetes de crèdit és escàs.

Després d’aquesta primera avaluació de riscos fiscals, el Departament d’Inspecció va detectar que el conjunt de les empreses afectades per l’operació estaven declarant un volum de cobraments amb targeta de crèdit que duplicava els moviments d’efectiu en comptes bancaris coneguts per l’Agència Tributària.

Aquesta situació ja va alertar sobre la possible existència d’un “gran circuit paral·lel d’efectiu” que no s’estava declarant a Hisenda, però els investigadors també van observar diferències substancials entre l’activitat declarada i la que es traslluïa a partir d’una anàlisi detallada de l’aforament habitual dels locals, el preu de les entrades i les consumicions.

A més, la prèvia observació dels locals va permetre en diversos casos detectar una irregularitat formal molt estesa, que passava per la venda prèvia de tiquets per a consumicions que després s’eliminaven a la barra. El tiquet es venia al client per diversos mitjans no susceptibles de control i després reculava sense documentar la consumició, aprofitant que en el sector de l’oci els destinataris del servei són sempre consumidors finals.

Comunitat Valenciana i Catalunya, les comunitats més afectades

Després d’aquest anàlisi, i coincidint amb el començament de la temporada alta de les discoteques en les principals zones costaneres, es va posar en marxa el dispositiu d’entrada i escorcoll, que ha afectat 87 discoteques, pubs i oficines de les societats inspeccionades en 11 comunitats autònomes: Andalusia (10), Aragó (4), Astúries (1), Balears (4), Canàries (4), Castella i Lleó (3), Catalunya (16), Extremadura (2), Galícia (16), Madrid (7) i Comunitat Valenciana (20).

Al costat de la detecció i consegüent regularització del frau fiscal que finalment s’aflori, tant aquesta com anteriors actuacions sectorials desenvolupades els últims anys per l’Agència Tributària pretenen també transmetre als sectors involucrats en aquestes pràctiques un missatge “dissuasori”, perquè, en el seu cas, les recondueixin cap al correcte pagament de les seves obligacions tributàries.

L’operació ‘Chopin’ ha estat coordinada pel Departament d’Inspecció Financera i Tributària de l’Agència Tributària i s’emmarca en el Pla de Control de l’Economia Submergida que desenvolupa l’Agència. En l’operatiu d’entrada i escorcoll d’aquests dos últims dies han participat 386 funcionaris de la Inspecció de l’AEAT, incloent-hi les Unitats d’Auditoria Informàtica, així com 135 funcionaris de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, comptant també amb la col·laboració de Mossos d’Esquadra a Catalunya i la Policia Nacional a la resta del territori nacional.