Maduro canvia la Llei del Banc Central de Veneçuela

0
El president de Veneçuela, Nicolás Maduro. Foto: Europa Press
El president de Veneçuela, Nicolás Maduro. Foto: Europa Press

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha fet efectiva avui la reforma de la Llei del Banc Central de Veneçuela

Nicolás Maduro ha anunciat la reforma de la Llei del Banc Central de Veneçuela (BCV) el mateix dia que es constitueix la nova Assemblea Nacional, on l’oposició hi ha aconseguit una majoria qualificada. Aquesta reforma, junt amb 19 lleis més, es va aprovar el passat 30 de desembre però no ha estat fins avui que s’ha fet públic el seu contingut.

Alguns dels mitjans nacionals ja publicaven ahir quines eren les reformes que havien estat acceptades i que es portaven endavant, 13 d’aquestes reformes corresponen a lleis relacionades amb el sector econòmic. El principal canvi de la Llei del BCV és que ja no serà obligatori que l’Assemblea voti per ratificar la candidatura a la presidència. Qui decidirà ara serà el “president o presidenta de la República” i qui ocupi el càrrec al BCV hi estarà durant un període de set anys.

Un altre dels canvis és que l’Assemblea Nacional no podrà escollir els dos dels sis membres del Directori del BCV que fins ara designava. Ara seran tots nomenats pel cap de l’Executiu. A més, amb aquesta reforma el ministre amb les competències de les “finances públiques” podrà ser designat membre d’aquest directori, incorporació que fins ara la llei no permetia.

En temes de transparència, els canvis s’han produït a l’hora de tractar certa informació que es pugui considerar “secreta o confidencial”: es considerarà com a tal quan “la divulgació o el coneixement públic de les actuacions” puguin derivar en “perjudicis per als interessos generals”. A més, amb aquesta reforma el BCV podrà “suspendre de manera transitòria la publicació d’informació” en aquells moments que hi hagi “una amenaça a la Seguretat Nacional o a l’estabilitat econòmica de la Nació”.També s’ha inclòs una excepció a l’apartat on es prohibeix al BCV donar crèdits al Govern, que estableix que es podran donar “de manera exepcional” quan existeixi “objectivament” una amenaça interna o externa a la seguretat de l’Estat o a l’interès públic.