‘Making Africa. Un continent de disseny contemporani’, exposició al CCCB

0
CCCB | Diari Catala
Foto: CCCB

Una ‘nova mirada’ de la cultura contemporània africana

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ofereix una ‘nova mirada’ de la cultura contemporània africana des de dins del continent a l’exposició ‘Making Africa. Un continent de disseny contemporani‘, una iniciativa del Vitra Design Museum que es podrà visitar fins al 28 d’agost.

Ho han destacat el director del CCCB, Vicenç Villatoro; el director del Vitra Design Museum, Marc Zehntner; la comissaria de l’exposició, Amelie Klein, i la cap d’Exposicions del CCCB, Rosa Ferré.

“No és una mirada sobre Àfrica, és un relat des d’Àfrica”, ha destacat el director del CCCB, que ha concretat que es tracta d’explicar què es fa a Àfrica, i quin continent s’està construint des de dins.

“No és una mirada sobre Àfrica, és un relat des d’Àfrica”

El relat avança amb paraules, dissenys, imatges, jocs, sons, moda, mobiliari i cinematografia, i retrata una nova generació de joves “ments creatives” d’entre 25 i 35 anys que estan molt formades, tenen interessos polítics i volen canviar el continent.

Després de constatar que la visió d’Àfrica s’ha mediatitzat sovint pels països occidentals i convençuts que el disseny pot ser motor de canvi al segle XXI, el museu alemany es va embarcar en aquesta exposició amb el suport de 75 entrevistes en profunditat a professors, joves, creadors, galeristes i pensadors del continent.

“L’exposició deixa de banda els estereotips i vol compartir aquesta nova mirada amb objectes de disseny i arquitectura que probablement no coneixeu”, ha observat el director del museu dissenyat per Frank Gehry.

Al marge d’estereotips

Sobre els estereotips del continent, i de l’encunyada com “estètica ONG” de nens desnodrits, la comissaria s’ha afanyat a afirmar que aquesta és una imatge real, però no és l’única ni fa justícia amb tot el continent.

El primer pas per a l’exposició ha estat “deconstruir Àfrica”, continent de 54 països, mil milions d’habitants, centenars de llengües i de grups ètnics: “No existeix una Àfrica única, ni una sola mirada”, ha dit la comissaria.

Sense negar problemes de fam i de corrupció, ha evidenciat l’existència d’una “classe mitjana en ascens, una escena vibrant i efervescent” a Nigèria, Ciutat del Cap, Senegal, Moçambic, Angola i Etiòpia, entre d’altres.

120 Artistes

Concebuda per aportar un nou relat sobre el disseny africà contemporani, l’exposició presenta l’obra de més de 120 artistes i il·lustra com el disseny acompanya i impulsa els canvis econòmics, polítics, socials, culturals i tecnològics del continent.

L’objectiu de l’exposició no és mostrar un panorama exhaustiu del disseny a Àfrica, sinó oferir un nou relat d’aquest continent amb una “perspectiva nova”, han insistit els organitzadors.

La imatge de l’exposició, que ve acompanyada d’un “gran paquet d’activitats”, arriba amb les ulleres-escultura de l’artista Cyrus Kabiru, originari de Kènia, i que volen ser una “maca metàfora” del canvi de perspectiva que apressa a adoptar amb Àfrica, ha dit Ferré.

En el programa paral·lel d’activitats, es preveu l’assistència de l’escriptor nigerià Chigozie Obioma, de l’escriptor de Moçambic Mia Couto i la directora d’origen ghanès Akosua Adoma Owusu.