Un manifest demana un referèndum unilateral vinculant pel 2017

0
Parlament Catalunya
Parlament de Catalunya durant una sessió | Foto: Europa Press

El manifest, signat per polítics, professors i gent de la cultura, critica Artur Mas per avançar les eleccions del 2012

Un manifest independentista signat per diversos polítics, escriptors, actors i professors universitaris ha demanat la celebració d’un referèndum d’independència el 2017 “amb independència del que pugui dictaminar l’Estat”. El document es mostra crític que l’expresident català Artur Mas avancés les eleccions el 2012 sota la “promesa d’aplicar el dret d’autodeterminació” en el termini d’una legislatura.

“La celebració d’un referèndum oficial i vinculant va ser canviat pel 9N, un procés participatiu sense conseqüències polítiques”, sentencia el document, que considera que les consultes populars que es van fer a diversos municipis entre el 2009 i el 2011 no han tingut uns representants capaços de donar sortida a les mobilitzacions que reclamen votar la independència.

Consideren que la població s’ha mostrat disposada a defensar els drets civils i a desobeir les suspensions del Tribunal Constitucional i que, malgrat això, “el 9N va quedar reduït a una mobilització popular”.

Sostenen també que les eleccions del 27 de setembre que el Govern va interpretar com a plebiscitàries sobre la independència estan lluny de les seves aspiracions: “La via de les eleccions plebiscitàries s’ha mostrat poc clara, poc útil amb diversos problemes de substituir el dret a d’autodeterminació”.

Per aquest motiu proposen que durant el 2017 s’aprovi una llei de transitorietat jurídica amb els mecanismes de transició entre la legalitat espanyola i la d’una república catalana, i s’elabori la regulació electoral del referèndum per garantir “un procés neutral, obert i plural”.

Després d’això, sol·liciten que es convoqui i faci un referèndum d’autodeterminació “amb independència del que pugui dictaminar l’Estat, emparat i sostingut d’acord amb tot l’ordenament jurídic internacional”. A més, exigeixen que en cas que guanyi el ‘sí’, el Parlament declari formalment la independència i n’informi “totes les nacions del món”.

El document el signen els diputats de JxSí Antoni Castellà i Assumpció Laïlla -tots dos de Demòcrates de Catalunya-, l’exvicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, els exdiputats de la CUP, David Fernández i Antonio Baños, i l’exdiputat de SI, Uriel Beltran. També l’actor Marc Martínez, el músic Roger Mas, el periodista Toni Soler i l’impulsor de la primera consulta d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, entre d’altres.