Manifestació a Barcelona pels vets del Tribunal Constitucional

0
Manifestació a Barcelona pels vets del Tribunal Constitucional
Manifestació a Barcelona pels vets del Tribunal Constitucional | Foto: Europa Press

A la reivindicació dels drets socials se sumen les consignes per la independència en una manifestació que uneix al Govern, sindicats, entitats i tots els partits a excepció del PP i C’s

Des del 2012, el Tribunal Constitucional ha suspès més de vint lleis aprovades pel Parlament de Catalunya. En els últims, set anys han sigut 34 lleis catalanes impugnades pel TC. La majoria d’elles eren de caràcter social com ara les que feien referència als habitatges buits, als governs locals i a la llei d’igualtat entre homes i dones. Aquestes últimes estan admeses a tràmit, però han sigut suspeses de manera cautelar. Tot això, ha provocat la crispació a Catalunya, el que ha comportat protestes en el centre de Barcelona, concretament en Via Laietana.

Sota el lema “Els drets no es suspenen: treball digne, drets socials i democràcia real” s’han unit el Govern, la presidenta del Parlament, els sindicats, les principals entitats socials i independentistes – en total, 60 -, a més de la majoria dels partits. Els únics que no han assistit són el Partit Popular i Ciutadans. Així mateix, milers de catalans s’han sumat a les reivindicacions en Barcelona. Encara que les dades siguin dispars, ja que segons la Guàrdia Urbana han participat 8.000 persones, mentre que els organitzadors asseguren que han sigut 60.000, és evident el descontentament dels ciutadans pel vet del TC, a causa, gairebé en la majoria, dels recursos del Govern central.

 

Reivindicacions a favor dels drets dels catalans

A les protestes han participat la “consellera” i portaveu Neus Munté, el vicepresident Oriol Junqueras i els “consellers” Raül Romeva i Josep Rull. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell també ha anat, igual que el tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens.

D’altra banda, la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya, una de les entitats que ha organitzat la protesta, ha manifestat la necessitat que el Govern del PP deixi de recórrer les lleis catalanes que són elementals per la societat. El president de l’entitat, Jordi Giró, ha comentat: “Cap llei, govern o tribunal pot atacar els drets dels més vulnerables”. Giro ha reclamat la necessitat dels ciutadans de manifestar-se sempre que faci falta per preservar els drets socials més bàsics.

 

La independència, teló de fons

Les reivindicacions s’han barrejat amb la independència. Giró ha senyalat que “la plenitud de la sobirania de Catalunya” només s’aconseguirà si hi ha justícia social. A més, ha sol·licitat un nou “contracte polític” on la gent sigui el més important, i no l’austeritat.

Una altra de les entitats organitzadores, Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, ha recordat, per part del seu president, Oriol Illa, que les lleis suspeses no suposen una invasió de competències. En canvi, ha recalcat que prohibir-les suposa anar en contra dels drets socials dels ciutadans.