Margallo i Junqueras s’enfronten a 8tv

0
Presentació del debat a 8tv
Presentació del debat a 8tv
Presentació del debat a 8tv
Presentació del debat a 8tv

El ministre Margallo i el candidat de Junts pel Sí s’han assegut al plató de 8tv per debatre sobre el futur d’una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea

José Manuel García-Margallo i Oriol Junqueras s’han enfrontat en un debat molt esperat, moderat pel periodista Josep Cuní, que oferia la cadena privada de Catalunya 8tv. L’un, ministre d’Afers Exteriors i Cooperació del Govern espanyol, l’altre president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i número cinc de la llista sobiranista per les eleccions del 27S Junts pel Sí. Els dos rivals van coincidir en una etapa com a eurodiputats a Brussel·les i han sigut professors universitaris, factors que han sigut claus en un debat molt intens i tècnic sobre el futur d’una Catalunya independent a la Unió Europea (UE). El cara a cara, que ha sigut enregistrat aquest matí i emès aquest dimecres a les 21:45, no ha tingut en compte un dels factors més importants del dia: la troballa de la manipulació d’un comunicat del president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, sobre la independència de Catalunya, comunicat que el ministre Margallo ha utilitzat com a argument de valor.

[quote]Junqueras: “el sol fet que hi hagi aquest debat ja és un èxit”[/quote]

El ministre espanyol i el president d’ERC han gastat avui els seus millors arguments sobre la permanència de Catalunya a la UE en cas que s’independitzés. En un cara a cara intens, gens popular i d’alt nivell de coneixements històrics, jurídics, legals i econòmics, Junqueras ha començat agraint a Margallo “aquesta gran oportunitat” i ha defensat que “el sol fet que hi hagi aquest debat ja és un èxit”. D’aquesta manera ha fet reconèixer al ministre el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S. La resposta de García-Margallo ha sigut sincera: “Sento una gran responsabilitat a les meves espatlles”, argumentant que defensava els interessos i sentiments de la resta d’espanyols que no desitjaven una ruptura de Catalunya amb la resta d’Espanya.

El debat ha sigut un continu allau de cites, comunicats i articles de tractats en el que no ha faltat la manipulada resposta de Junker sobre la independència de Catalunya. El ministre ha defensat la inviabilitat d’una Catalunya dins la UE, ja que “els tractats no s’apliquen” i “hi ha autoexclusió” si un territori d’un estat membre s’independitza. La constant contra argumentació del número cinc de Junts pel Sí ha sigut la “garantia de permanència perquè ja som europeus” i s’ha referit a les declaracions del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy a Onda Cero: “Rajoy ho va constatar […] No cal dir res més”.

[quote]Margallo: “és absurd construir una República Catalana amb set milions i mig de ciutadans que tinguin la nacionalitat espanyola”[/quote]

El líder republicà ha fet èmfasi en el requisit d’haver de renunciar a la nacionalitat espanyola per sortir dels privilegis de la UE, i ha apel·lat l’article 11.2 de la Constitució espanyola que manifesta que no es pot ser privat de la nacionalitat espanyola. Margallo ha criticat que “és absurd construir una República Catalana amb set milions i mig de ciutadans que tinguin la nacionalitat espanyola”.

Durant la conversa, molt lligada a la terminologia del dret internacional, Junqueras ha assegurat la possibilitat de ser alhora català i espanyol dins de la República catalana gràcies al reconeixement de la doble nacionalitat. El president d’ERC ha afirmat que “els ciutadans, un cop europeus, ho segueixen sent”, perquè “tots els estats que neixen d’un altre són hereus dels drets de l’altre estat”, i ha revelat que les declaracions dels diferents estats posicionant-se en contra de la independència de Catalunya eren fruit d’intercanvis i compensacions, com és el cas de les declaracions de Cameron a canvi del silenci sobre el cas de Gibraltar.

Sobre el reconeixement internacional, Margallo ha predit que Catalunya “no tindria reconeixement ni de les Nacions Unides (ONU) ni de l’UE”. “A l’ONU, perquè un estat sigui reconegut, es necessiten nou vots del Consell de Seguretat i el reconeixement de l’Assemblea General”, ha explicat el ministre, que ha posat l’exemple de Palestina, que ha obtingut el reconeixement de 130 estats membres i tot i així no és reconeguda com un estat.

En el plànol econòmic del cara a cara, el ministre d’Exteriors ha argumentat que Catalunya viu de l’exportació i que posar fronteres suposaria aranzels per vendre a Espanya, a països de la UE i els pactes de comerç amb diferents estats fora de la Unió es perdrien. Això, segons Margallo, suposaria un retrocés també pel mercat laboral, i afirma que Catalunya “perdria 689.000 llocs de treball i tindria una taxa d’atur del 37%, la més alta del món”, així com que estaria en risc de ‘corralito’ per manca de liquiditat i fuga de dipòsits. Com a resposta a les “profecies apocalíptiques que s’estavellen contra la realitat”, Junqueras ha defensat que els estats territorialment petits com Catalunya solen tenir la renda per càpita més elevada que els estats grans i ha recordat al ministre que Catalunya havia batut el record d’exportacions el juliol passat així com que totes les càmeres de comerç estan donant suport a la independència.

[quote]Margallo: “perdria 689.000 llocs de treball i tindria una taxa d’atur del 37%, la més alta del món”[/quote]

A la part final del debat, el ministre García-Margallo ha utilitzat la part més emocional com a argument: “Us estimem, no trenquem, això es molt antic”, però el número cinc de la llista de Junts pel Sí no ha amoïnat al ministre d’Exteriors i li ha assegurat que les relacions de Catalunya i Espanya “mai seran tan bones com quan Catalunya sigui independent i tingui relació d’igual a igual”. Junqueras ha conclòs: “Vox populi, vox Dei”.