Margallo: “Un país es destrueix en un mes”

0
Margallo, Ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació
Ministre Margallo
Margallo, Ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació
José Manuel García-Margallo

El ministre ha esdevingut una de les veus més alarmistes de la campanya

“Hem vist a Grècia que carregar-se un país porta un mes, tornar a construir-lo és molt difícil”. Aquestes han estat les paraules del ministre José Manuel García-Margallo des de Nova York, en clara referència novament a una hipotètica independència de Catalunya. En aquesta ocasió, tot i seguir dient que aquest nou país quedaria fora de diferents organismes de la comunitat internacional, ha admès que amb el temps Catalunya podria ser reconeguda com a Estat, cosa que havia negat anteriorment (comparant-ho amb països com Ossètia del Sud o Abkhàzia, d’escàs reconeixement internacional). Tot i això, considera que els costos fins llavors serien molt negatius.

Margallo també ha criticat la idea del manteniment de la doble nacionalitat (catalana i espanyola) expressada per Oriol Junqueras en el debat cara a cara que van mantenir recentment a 8tv, argumentant que això significa que els membres de la llista de Junts pel Sí no tenen del tot clara la permanència a la UE en cas d’independència. En tot cas, aquesta permanència dins de la UE s’hauria de negociar un cop Espanya i la resta d’Estats membres haguessin reconegut el nou Estat, cosa que la Moncloa ha insistit que no passarà. El fet que encara no hi hagi precedents de nous Estats nascuts de països ja membres permet de moment aquestes posicions tan divergents.

Així doncs, les declaracions del ministre han anat en la lògica d’altres declaracions fetes pel propi Margallo abans i durant la campanya electoral, on generalment s’ha destacat per realitzar unes prediccions catastrofistes sobre una Catalunya independent, sent extraordinàriament pessimista a l’hora de realitzar prediccions econòmiques (arribant al punt d’assegurar que Catalunya tindria la taxa d’atur més elevada del món). Potser per això, ha volgut finalitzar la declaració d’avui en un to més conciliador, apel·lant als ponts de diàleg amb Catalunya i negant que aquestes prediccions siguin amenaces.