Mariano Rajoy demana que hi hagi Govern “a la major celeritat”

0
rajoy al parlament
EP: Mariano Rajoy
rajoy al parlament
EP: Mariano Rajoy

El president, Mariano Rajoy vol tornar a la normalitat política

El president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, és partidari que a Catalunya es formi govern “a la major celeritat possible” perquè s’obri una etapa de normalitat en la qual es compleixi la llei i es posi final al període que ha qualificat d’inestabilitat, incertesa i divisió, en què, segons la seva opinió, porta immersa aquesta comunitat des de fa cinc anys.

Així ho ha assegurat Rajoy en què podria ser la seva última sessió de control a Govern espanyol de la legislatura si finalment les Corts es dissolen el pròxim 20 d’octubre i les eleccions generals es convoquen per al 13 de desembre.

Rajoy ha urgit a la formació del nou govern català en el debat que ha mantingut amb el diputat d’Unió al Congrés Josep Sánchez Llibre, qui l’ha instat a fer una valoració dels resultats de les eleccions catalanes de diumenge passat.

Segons el cap de l’Executiu, després d’aquests comicis, el que procedeix ara és que es formi govern com més aviat, que es recuperi “la normalitat” i que s’obri una etapa que vingui caracteritzada per “la col·laboració, el diàleg institucional i el respecte a la llei”.

[quote]les Corts es dissolen el pròxim 20 d’octubre i les eleccions generals es convoquen per al 13 de desembre[/quote]

HAN DIT NO A LA INDEPENDÈNCIA

Tal com va fer dilluns passat en la que va ser la seva primera reacció després de la cita amb les urnes, el president ha remarcat que qui va convocar les eleccions i va voler donar-los un caràcter plebiscitari “no ha aconseguit el seu objectiu, perquè la majoria dels catalans s’ha posicionat d’una manera diferent a la qual ho va fer” qui els va instar a votar.

[quote]”La majoria ha dit que no està a favor de la independència”, ha indicat, incidint que els qui defensen obrir aquest procés no compten amb el recolzament de la llei ni amb el dels ciutadans.[/quote]

En aquest context, i sense esmentar en cap moment al president en funcions de la Generalitat Artur Mas, qui aquest dimarts ha estat imputat per la convocatòria de la consulta del 9 de novembre del 2014, Rajoy ha dit que és legítim que cadascun defensi les seves posicions, però ha posat èmfasi que el compliment de la llei és una obligació de “tots”.

[quote]”Si en una democràcia qui governa es presenta a les eleccions amb un únic punt programàtic que és la liquidació de la voluntat popular, que és el que és la llei i que serveix per regir la convivència entre ciutadans, és evident que anem a generar més problemes del que existeixen ara mateix”, ha sentenciat Rajoy.[/quote]

“JO HE COMPLERT I PER AQUÍ NO PASSO”

En aquest context, ha defensat que ell ha complert amb la seva obligació com a president espanyol procurant que no s’aconsegueixi aquesta liquidació de “la sobirania nacional” i ha deixat clar que el Govern central és partidari de la lleialtat institucional i el diàleg, però no “que es liquidin principis bàsics que ens porten unint segles com la unitat nacional, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols”.

“Aquest president del Govern espanyol per aquí no passa”, ha dit Rajoy, per apuntar a continuació que, com “sempre”, està disposat “a parlar en el marc de la llei”.

“Mai el president de la Generalitat podrà dir que jo no l’he atès quan ha volgut parlar amb mi per qualsevol procediment que ha volgut fer-ho”, ha afegit, subratllant, això sí, que el que no pot pretendre és que es converteixi en el seu “còmplice”.

SEGUEIX SENSE ENTENDRE RES

Prèviament, Sánchez Llibre havia acusat el cap de l’Executiu de “seguir sense entendre res del que està passant a Catalunya”, retraient-li, alhora, que hagi “apostat per deixar passar el temps” contribuint que el problema català “s’enquistés” i donant com a única resposta la presentació de querelles contra Mas.

El dirigent d’Unió ha explicat que la campanya electoral ha estat tan polaritzada que “no hi ha hagut espai per a la raó i els matisos”.

“I així ens ha anat a Unió, però tot arribarà, no ho dubti”, ha dit, fent referència al fet que la seva formació, que per primera vegada concorria separada de CDC, s’ha quedat fora del Parlament.

Sánchez Llibre ha recalcat que ara es necessita “més que mai” “el diàleg, el pacte i la transacció” i, després de recordar-li que “no és un president qualsevol”, sinó “un president del Govern espanyol”, ha exigit a Rajoy que “una vegada per totes” baixi “de l’ase” i faci una proposta política “contundent, amb majúscules i d’envergadura” per resoldre la situació amb Catalunya.

“SIGUI VALENT, TINGUI CORATGE”

“No s’excusi que és un altre qui no vol practicar el diàleg, no es refugiï que no vol ser responsable de la ruptura de la unitat d’Espanya, no temi que li robin vots i no temi l’ombra que projecta algun expresident del seu partit”, ha dit, referint-se a l’expresident José María Aznar.

En la mateixa línia, ha demanat que “sigui valent” i “tingui coratge” perquè és l'”hora dels estadistes” i no dels “dirigents de partit”. “Accepti la realitat dels resultats i formuli, per favor, d’una vegada per totes, una proposta política perquè, dialogant entre tots trobem com més aviat millor una sortida a la qüestió catalana”, ha conclòs Sánchez Llibre.