Mariano Rajoy no vol anar als debats electorals

0
Debate 7D España
D'esquerra a dreta, Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podemos), Albert Rivera (Ciutadans) i Soraya Sáez de Santamaria (PP) abans d'iniciar el debat | Foto: Europa Press

El PSOE ha avisat que no anirà a cap debat electoral en què el candidat del PP, Mariano Rajoy, no hi sigui

La campanya electoral sembla que fa dies que ha començat, tot i que fins el dia 10 de juny no es dóna el tret – legal – de sortida. Els partits reenfoquen les seves estratègies, pensant en el seu potencial electorat però també en la resta de candidats. El candidat del PP, Mariano Rajoy, ha tornat a ser protagonista després que el seu equip de campanya afirmés que probablement només aniria a un debat a quatre i si és en “terreny neutral”.

En unes declaracions, Mariano Rajoy va advertir que els debats no són còmodes per a ell i que li resulten un gran esforç. Tot i que assumeix que ha de repensar-se la seva aparició a la televisió després de les crítiques rebudes per la campanya del 20D, ha decidit comparèixer en ocasions comptades: una o dues com a màxim.

Aquesta decisió ni tan sols assegura el cara a cara amb el líder de l’oposició a la televisió pública, com tampoc assegura un debat a quatre. PSOE i Ciutadans han començat a fer pressió per garantir la presència de Mariano Rajoy en els debats televisats però de moment no han obtingut cap resultat.

Els socialistes posen les condicions més estrictes

L’equip de campanya del PSOE, així com el Secretari General de la formació, Pedro Sánchez, han condicionat la seva presència en els debats electorals a la de Mariano Rajoy. Els de Rivera també ho han plantejat així en un principi, tot i que el seu discurs és més suau que el socialista.

“No podem acceptar debats on no hi sigui Rajoy”, va afirmar Pedro Sánchez. El Secretari General del PSOE s’ha mostrat molt més restrictiu i ha decidit que no compareixerà si Mariano Rajoy no ho fa o si envien una altra persona al debat. Tampoc participaran dels debats si es deixa el faristol del candidat del PP buit, com es va fer en els primers de la campanya de desembre.

Mentre que la premissa socialista és no anar a cap debat en què no hi siguin els tres candidats a la presidència del Govern espanyol, Ciutadans presenta més matisos. Des de la formació d’Albert Rivera també es va anunciar que el seu candidat no aniria als debats en què Rajoy no hi comparegués, però valorarien anar-hi si les cadenes deixen el lloc buit de Mariano Rajoy.

Des de Podemos han avisat que el fet que Mariano Rajoy vagi o no als debats no condicionarà la seva presència, ja que creuen que són necessaris per a la democràcia i que el problema és dels populars. Tanmateix, han avisat que tot i que aniran a tots els debats als quals siguin convidats, hi portaran algú del mateix estatus.