Mariano Rajoy redueix a la meitat la ‘guardiola de les pensions’

0
Mariano Rajoy i Fàtima Bañez en una reunió amb la patronal i sindicats | Font: Anticapitalistes.net
Mariano Rajoy i Fàtima Bañez en una reunió amb la patronal i sindicats | Font: Anticapitalistes.net

El govern dels populars ha gastat, només aquest any, 15.000 milions d’euros del Fons de Reserva de les pensions

Aquesta mitja nit començarà la campanya electoral per a les eleccions del proper 20 de Desembre. Potser per això, el govern espanyol va anunciar ahir que trauria del Fons de Reserva de les pensions 7.750 milions d’euros. Així ho va fer públic aquest dimecres el Secretari d’Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, al ser preguntat pels periodistes. De fet, Burgos estava explicant les dades de l’Enquesta de Població Activa del passat mes de novembre quan va ser preguntat per com es pagarien les pensions aquest mes. Cal recordar que al desembre, igual que al juny, els pensionistes cobren la seva paga, i també l’extra. Cada mes l’estat ingressa aproximadament 8.000 milions d’euros per tal de satisfer les prestacions de jubilació. Però, durant els mesos de juny i desembre es necessiten el doble de diners i per aquest motiu es va crear el Fons de Reserva, o el que es coneix també com la “guardiola de les pensions”.

Al 2011 el Fons de Reserva era de 66.000 milions d’euros

El govern de Mariano Rajoy tancarà el seu mandat amb una fita història, ser l’únic govern de la democràcia en haver agafat diners del Fons de Reserva. De fet, la quantia que ara queda després d’aquests quatre anys de govern popular a la guardiola de les pensions és de 34.221 milions d’euros. És a dir, en quatre anys Mariano Rajoy ha reduït a la meitat el Fons de Reserva. Cal tenir en compte que aquest Fons es va engrandir principalment per les aportacions dels ciutadans durant l’època de bonança econòmica, i també dels interessos que genera. Ara, la seva única font d’ingressos són els interessos que aporten els títols de deute espanyol en els que està invertit. Uns beneficis que no arriben a cobrir el ritme de despesa dels populars. Així per exemple, els ingressos patrimonials derivats d’una menor quantia es reduiran un 26% durant el proper any.

Les polítiques laborals aprimen el Fons de Pensions

Finalment, la gestió de la crisi econòmica i les polítiques en l’àmbit laboral portades a terme pels populars també estan comportant que el Fons de Pensions no creixi. L’augment de la precarietat, l’estacionalitat, la temporalitat i la parcialitat estan comportant que la qualitat contributiva a la reserva es precaritzi. És a dir, el descens dels salaris i les hores treballades estan comportant que les cotitzacions siguin inferiors. D’aquesta manera, la nova afiliació de quasi bé 450.000 persones aquest any només ha fet que augmentin els ingressos per cotització un 1.20%. També l’anomenada tarifa plana a les empreses per tal de fomentar els contractes indefinits fa que la quantia minvi. Així doncs, d’ençà del 2012 el govern de Mariano Rajoy ha tret del Fons de Pensions 45.000 milions d’euros. Una quantia a la que haurem de sumar el ingrés que té pendent l’executiu i que haurà de realitzar a finals de desembre a l’Agència Tributària per la liquidació de l’IRPF d’aquesta doble paga.