L’augment del preu del barril de Brent també ajuda a que les borses recuperin els números verds

Calma. L’any borsàtil ha començat amb nombroses pèrdues per les principals borses europees. No obstant això, l’Ibex 35 ha aconseguit tancar la setmana amb un saldo positiu del 2.1%, després de marcar el pitjor començament d’any d’ençà el 1997. I doncs, les grans pèrdues dels parquets xinesos, les incapacitats de les seves autoritats econòmiques per tranquil·litzar als seus inversors, i la caiguda constant del preu del cru fins a nivells del 2004, han propiciat que durant aquests primers vint dies de gener la borsa espanyola, i les seves homònimes europees, acumulessin jornades de números vermells. Les modificacions sobre el creixement econòmic que el Fons Monetari Internacional va fer aquest passat dimecres, i on s’alertava de l’estancament del creixement del gegant asiàtic, no ajudaven a remuntar les pèrdues. Davant d’aquesta conjuntura el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha tornat a sortir per tranquil·litzar amb les seves paraules als inversors i retornar la calma al món borsàtil. És el que col·loquialment ja s’anomena “efecte Draghi”. I doncs, a cada enfonsament dels mercats la màxima autoritat econòmica del BCE compareix per proposar mesures i tenyir, així, de verd els parquets europeus.

No tenim límits per actuar”. Aquestes van ser les paraules màgiques que Draghi va pronunciar aquest dijous a Davos, localitat on aquests dies s’ha celebrat la trobada anual del Fòrum Econòmic Mundial. El Banc Central Europeu té “la determinació, la voluntat i la capacitat d’actuar”, afegia el seu president. Dues declaracions que han propiciat que els parquets del vell continent tanquessin la jornada del divendres a l’alça. Així doncs, l’Ibex, amb un 3.3%, encapçalava els guanys amb la seva major pujada diària des de l’octubre. El seguien la borsa francesa amb un 3.1%. I també, l’índex europeu, Eurostoxx, rebia les declaracions del BCE amb un augment dels seus valors del 5%. Recordem que el selectiu espanyol havia arribat, aquest dimecres, a caure fins els 8.300 punts. És a dir, a mínims del juliol del 2013. Després de la intervenció del president del BCE, la borsa espanyola ha aconseguit recuperar els 8.722,9 punts. Així doncs, aquests fets ens demostren que els inversors borsàtils, els analistes, i en general els mercats, segueixen confiant amb les promeses de Mario Draghi. I doncs, analitzen i pentinen les declaracions dels ens bancaris abans d’actuar.

El repunt del cru, l’altre causant

Bomba de cru a West Texas | Font: Flickr, Paul Lowry
Bomba de cru a West Texas | Font: Flickr, Paul Lowry

No obstant això, la tendència alcista no només s’ha degut a la tranquil·litat infundada per les promeses de Draghi, sinó també per la recuperació del preu del cru. En efecte, aquest divendres l’or negre vivia una jornada a l’alça, i el barril de Brent aconseguia situar-se al preu d’ara fa cinc mesos. Així doncs, es venia a 32 dòlars, quan en les darreres setmanes havia arribat a baixar dels 30 dòlars, tot situant-se a nivells de 2004. Les debilitats, emperò, segueixen presents. La sobre producció de petroli per l’augment de l’oferta del fracking a Nord-Amèrica, i la fragilitat de la demanda segueixen amenaçant aquest repunt tècnic, que ja acumula dues jornades d’ascensos. De fet, només amb dos dies el preu de l’or negre ha augmentat un 8.58%. I doncs, la qualificació “d’irracional” del valor del petroli per part del president de la major petrolera del món, Saudi Aramco, sembla que propiciarà un canvi d’estratègia dels país saudita. Tanmateix, un altre factor que ha fet encarir el cru ha estat que la tornada al mercat petroler de l’Iran, després del seu acord amb Estats Units, no serà tan immediat com s’havia previst. Ans el contrari, hauria seguit augmentant l’oferta mentre la demanda seguia dèbil. Tot i així, el petroli segueix avui un 16%  més barat del que es venia al tancament del 2015.