Mario Monti avisa que la lluita desordenada “pot portar a la guerra”

0
Mario Monti
EP: Mario Monti
Mario Monti
EP: Mario Monti

Avisa que des del començament del segle XXI s’ha manifestat la “fatiga de la integració” europea

L’exprimer ministre d’Itàlia (2011-2013), Mario Monti, ha advertit aquest dilluns que la lluita desordenada dels nacionalismes posa en risc la integració europea i pot portar a la guerra”, trencant un dels objectius fundacionals de la UE.

En una conferència per inaugurar el curs acadèmic a Esade a la qual ha assistit l’exministre i exsecretari general del Consell Europeu, Javier Solana, Monti ha situat els populismes com l’altre gran perill de la integració europea, i ha carregat contra la immediatesa de la societat que exigeix explicar un pensament polític en “10 segons”.

L’exprimer ministre ha assegurat que els inicis del segle XXI han posat de manifest la “fatiga de la integració” europea que va començar amb el rebuig en referèndum de França i Holanda a la Constitució Europea el 2005, i que va culminar amb la gestió de la crisi econòmica i els rescats el 2012, quan es va plantejar la possibilitat d’eliminar l’euro, ha explicat.

Considera que a partir d’aquest moment es va evidenciar els interessos nacionals de cada país i es va oblidar la necessitat d’impulsar polítiques d’àmbit europeu que estiguessin pensades per al conjunt del continent.

Per això, Monti ha volgut posar en valor el que s’ha aconseguit amb la unió dels països europeus des del 1958, i ha destacat els avenços aconseguits els últims anys en matèria d’unió monetària i d’integració dels mercats econòmics.

Monti ha assegurat que cal que el Parlament Europeu tingui més pressupost, i que la construcció europea posi més atenció a garantir el benestar dels ciutadans i l’estabilitat econòmica.