Guerra comercial i diplomàtica entre Marroc i Suècia

0
Ikea
Ikea
Ikea
La multinacional Ikea ha sigut la primera afectada pel boicot marroquí

El govern del Marroc va anunciar ahir un boicot contra totes les companyies sueques

La encara vigent Guerra del Sàhara, que enfronta els rebels del Front Polisario i els exèrcits de Marroc i Mauritània per la independència de l’antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental, ha transcendit les fronteres Africanes. El terreny d’aquesta ‘guerra’, però, és la diplomàcia i l’arma més poderosa dels marroquins, el boicot.

Aquesta setmana, la multinacional sueca Ikea va intentar inaugurar una botiga als afores de la ciutat marroquina de Casablanca, que hagués sigut la primera en tot el Magreb. La inversió de la companyia sueca va ser d’uns 40 milions d’euros i ja havia contractat a més de 300 persones, però la inauguració es va cancel·lar. El govern marroquí, que va frenar la obertura del centre, va intentar amagar la causa real d’aquesta cancel·lació rere temes purament administratius: a l’empresa sueca li faltava un “certificat de conformitat”. El Govern, pressionat per les crítiques (moltes de les quals van ser a través de les xarxes socials), va emetre un comunicat en què explicava que la causa de la cancel·lació era administrativa i no obeïa causes polítiques.

El mitjà Le 360, però, amb fonts dins el Palau Reial, va donar l’exclusiva i va desmentir la raó real: el Govern marroquí va actuar “en represàlia per el projecte de Suècia per reconèixer la quimèrica República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD)”, un Estat que ha sigut reconegut per més de 80 països. Aquest projecte del Parlament suec no va agradar gens al Govern d’Abdelilah Benkirán, que va mostrar fermesa en la protecció de la integritat del seu territori i va anunciar ahir, dijous, un boicot cap a totes les companyies sueques. Ikea ha sigut la primera.

Rabat va anunciar ahir oficialment una campanya de “boicot a les companyies sueques” en una conferència de premsa on el portaveu del Govern de Marroc, Mustafa Jalfi, va explicar que el boicot era una resposta a “la postura hostil de Suècia” i “en reciprocitat” al boicot que els interessos marroquins pateixen a Suècia, referint-se a les companyies que operen al Sàhara Occidental.

El Govern de Rabat va anunciar que s’havia arribat a l’extrem del boicot perquè l’alternativa de “la via política” s’havia esgotat.