Marroc prohibeix la venda del burca

0
El burca, prohibit al Marroc | Foto: Europa Press

El Govern del Marroc justifica la mesura, que no afecta al nicab, afirmant que “bandits han utilitzat aquesta peça per perpetrar els seus crims”

El Govern del Marroc ha prohibit la venda, producció i importació de burques, segons han informat diversos mitjans locals, si bé de moment no hi ha una ordre formal publicada. El diari local Le 360 ha indicat que l’ordre ha estat notificada verbalment i per carta a diversos venedors d’aquesta peça en diverses localitats del nord del país.

Aquest mateix mitjà ha citat un alt càrrec del Ministeri de l’Interior, que ha confirmat l’existència de l’ordre, i ha afirmat que “bandits han utilitzat en repetides ocasions aquesta peça per perpetrar els seus crims”.

Segons algunes circulars publicades a internet, la prohibició afectaria únicament el burca, i no altres peces com el nicab, que deixa els ulls al descobert i que és més utilitzada al país. Les autoritats haurien donat als comerciants un total de 48 hores per desfer-se dels burques que tinguin en els seus magatzems.

La decisió ha estat criticada per alguns líders salafistes marroquins, així com per defensors dels Drets Humans, que argumenten que suposa una violació de les llibertats individuals, segons ha informat l’emissora Radio France Internationale. Entre ells hi ha Ahmed el Haij, president de l’Associació Marroquina de Drets Humans, qui ha argumentat que “l’elecció de vestimenta depèn de la persona, i l’Estat no pot intervenir-hi”.

En canvi, l’activista Najwa Bukus ha aplaudit la decisió, i ha afirmat que “va en el bon sentit”. “Estic a favor de la prohibició de tot allò que oculti la identitat d’un individu, home o dona, en un espai públic”, ha dit, i ha recalcat que “suposa una amenaça de seguretat”.