Pascal crida a participar a la Diada perquè sigui l’última abans de l’independència

0
Marta PAscal PDC 3
La coordinadora general del PDC, Marta Pascal | Foto: Europa Press

Des del PDC s’espera una participació massiva en l’acte organitzat per l’ANC i Òmnium i celebren la presència d’Ada Colau

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha cridat a participar massivament a l’acte sobiranista que han organitzat l’ANC i Òmnium en la Diada de l’11 de setembre per contribuir que sigui “l’última” abans de la independència de Catalunya. “En termes del full de ruta, és la Diada prèvia a la consecució del procés polític”, que es preveu que culmini l’estiu del 2017 després de 18 mesos de legislatura, ha destacat la també diputada de JxSí en una entrevista d’Europa Press.

Pascal confia que “hi haurà molt èxit” d’assistència a l’acte sobiranista, que aquest any s’ha descentralitzat en cinc municipis -Barcelona, Lleida, Tarragona, Salt (Girona) i Berga (Barcelona)-, i ha recordat que qualsevol oportunitat és bona per omplir els carrers i reivindicar una sortida democràtica a l’encaix de Catalunya a Espanya.

Marta Pascal, però, ha avisat que només podrà ser l’última Diada d’una Catalunya autonòmica “si la CUP no posa en risc la governabilitat” facilitant que prosperi la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el 28 de setembre. “Segur que la CUP no farà descarrilar el procés […] i entendrà que els Pressupostos són clau per al procés”, ha destacat en al·lusió a la necessitat de vincular la qüestió de confiança i els comptes de la Generalitat, cosa que JxSí defensa però que la CUP qüestiona.

 

Crida a JxSí i la CUP a “no desencantar la gent”

Com els dirigents de l’ANC, admet cert cansament entre els sectors sobiranistes, per la qual cosa crida JxSí i la CUP a “no convertir el procés en ‘procesisme’ i no desencantar la gent donant la sensació que s’està més per mirar-se de reüll que per anar junts”.

Creu que s’ha donat algun “missatge als ciutadans contradictori que es tirava tot a perdre”, com quan la CUP no va votar a favor dels Pressupostos del 2016 al Parlament, i espera que aquests episodis no es repeteixin i es culmini el full de ruta independentista.

 

Celebra la presència de Colau però marca distància

Pascal celebra tenir la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la manifestació de la Diada: “En el món de la confluència de Colau hi ha un ànima catalanista sobiranista que havia representat ICV i que ara ha quedat un poc emmudida”, ha lamentat, i ha cridat aquest sector a reivindicar-se i implicar-se en el procés sobiranista i dotar-lo de més transversalitat.

Pascal ha volgut diferenciar el projecte del PDC, hereu de CDC, del nou partit que prepara l’alcaldessa de Barcelona: “No hem nascut per anar contra ningú, sinó per definir un espai ideològic central, i aquest model es contraposa clarament al qual estan intentant articular Podem i Colau”.

Segons la seva opinió, ara “s’estan configurant dos models, dues propostes de país: la del món de Podem i Colau, i la del PDC”, que no es basa en la cultura del subsidi, sinó en la de l’esforç, que anteposa la necessitat de construir un Estat propi, valora l’economia productiva, creu en les segones oportunitats per als ciutadans i en la necessitat de generar riquesa per repartir-la, i defensa el ‘dret a decidir’ de les persones en tots els aspectes de la seva vida, com per exemple en l’elecció de l’escola dels seus fills, ha detallat.

Pascal també ha lamentat que el portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, alertés en declaracions a Europa Press que, si el PDC no canviava la seva marca perquè no hi hagués confusió entre noms de partits, es podria crear un conflicte a JxSí –són socis–, cosa que per a Pascal és un error: “Usar JxSí per barrejar dinàmiques de noms és erroni, no em sembla encertat. Em va sorprendre”.