Ambdues artistes tenen en comú que el dia 1 de juny una va néixer i l’altra va morir

Nascuda l’1 de juny de 1926 a Los Angeles, Califòrnia, Norma Jeane Mortenson (Marilyn Monroe) va arribar a convertir-se en ícone de la cultura pop del segle XX. Avui faria 90 anys.

A la vegada i, al mateix dia fa 10 anys, l’artista española coneguda com la ‘més gran’, Rocío Jurado, ens va deixar per sempre. Va ser l’1 de juny de 2006 quan es va apagar la seva veu, després de gairebé dos anys lluitant contra un càncer de pàncrees.

Ambdues artistes comparteixen aquesta curiositat de coincidir el mateix dia en naixement i mort, però també un altre aspecto en comú: ambdues van ser-hi a Barcelona.

Vestits de Marilyn Monroe per a les seves pel·lícules, una tassa de bebè, la primera fotografia que es coneix de l’artista, cinc cabells, les seves primeres instantànies com a model, joies, portades de revistes, la seva agenda personal, el contracte que va signar per ‘Los caballeros las prefieren rubias‘, (1953), serigrafies d’Andy Warhol, o una placa de la làpida de la seva tomba són alguns dels objectes que van compondre l’exposició ‘Marilyn i el cinema: un estel sense Olimp’, que es va poder veure a Barcelona, al palau Robert al 80è aniversari del seu naixement. Monroe, espiritualment, va ser-hi present a Barcelona.

D’altra banda, Rocío Jurado sí que va estar a Barcelona. L’artista va estrenar l’espectacle de ‘Pasodoble i va entusiasmar al públic català. Posada en peus, la gent va tributar a Rocío amb un aplaudiment d’un minut i mig, abans de posar-se a cantar la seva primera cançó. Rocío, emocionada i amb llàgrimes de gratitud en els ulls, va interpretar el popular ‘Silencio, cariño mío d’una forma magistral, com mai fins llavors havíem conegut.