Mas acorralat, Creix el clam a Catalunya per l’empresa ATLL

0
Mas acorralat, Creix el clam a Catalunya per l'empresa ATLL

Mas acorralat, Creix el clam a Catalunya per l'empresa ATLL

PSC, Podem, ICV i Ciutadans demanen la renacionalitzacions de ATLL

Creix el clam a Catalunya perquè l’empresa d’aigües ATLL sigui renacionalizada i torni a control públic, després de la fallada judicial que invalida la seva privatització.

El que fins fa poc era una mobilització gairebé residual, l’encapçalada per Aigua és Vida, ara s’està convertint en una exigència ferma de bona part de la classe política catalana.

El col·lectiu ecologista lluita des de fa anys perquè l’aigua és gestionada per una empresa pública catalana i un dels seus líders ara és regidor d’Ada Colau a Barcelona. Però la garrotada donada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a la Generalitat, en invalidar la privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), ha retornat el debat a escena, a tres mesos de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre.

El PSC, ICV, Barcelona en Comú (Podem) i fins a Ciutadans, formació que no és sospitosa de ser d’esquerres, s’han unit per exigir a Artur Mes que posi ja en marxa el procés de renacionalitzacions de l’empresa que va privatitzar en 2012 i que va ser adjudicada a l’espanyola Acciona i al seu soci brasiler BTG Pactual per 1.000 milions d’euros.

Aquestes formacions consideren que no fa falta esperar a la sentència ferma del Suprem: la Mesa de contractació hauria d’estudiar ja l’impacte de la volta de ATLL a control públic

CiU, ERC i PP callen ara com ara, però el debat està aquí. Els seus opositors volen que ATLL torni al control públic, no solament per convicció política sinó també perquè la sentència del TSJC aplana el camí al fet que això ocorri, en considerar invàlid el procés perquè es van incomplir “els principis de publicitat i concurrència”.
No fa falta, defensen les formacions d’esquerra i C’s, esperar al fet que la sentència sigui ferma si el Tribunal Suprem resol els recursos de cassació que presentaran Acciona i BTG confirma la sentència del jutge per engegar la renacionalitzacions de l’empresa.

La Mesa de contractació convocada per la Generalitat hauria de, assenyalen algunes fonts consultades, estudiar ja aquesta possibilitat per calcular l’impacte que tindria la ruptura del contracte amb els adjudicataris en els comtes de Catalunya.

El president Mas va utilitzar aquesta privatització per maquillar els comptes públics en 2012. A la fi de desembre d’aquest any es va adjudicar de forma accelerada ATLL per un preu total per a tota la concessió d’1.000 milions d’euros.

Acciona i BTG van haver de desemborsar abans del canvi d’any 299 milions d’euros en un primer pagament i la Generalitat va poder apuntar-se en els seus comptes públics aquests 1.000 milions i salvar-se del rescat del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Mas va poder retallar in extremis el dèficit públic català i va poder pagar als funcionaris aquest mes.

La decisió seria molt arriscada i posaria contra les cordes a Mas, que va utilitzar els ingressos de la privatització per maquillar els comptes públics de 2012

Però si es reverteix la situació, Catalunya hauria de retornar als adjudicataris els gairebé 300 milions, a més del lucre cessant i les penalitzacions, així com ‘desapuntar-se’ els 700 milions restants, la qual cosa podria provocar que el dèficit públic hi hagués de recalcular-se pel 2012.

Algunes fonts apunten al fet que ERC recolzaria una moció de CiU per evitar que l’empresa torni a mans públiques, però la patata calenta està ara en la teulada de Mas, just quan arrenca la campanya electoral per a les autonòmiques.

De moment, Acciona i BTG seguiran gestionant ATLL fins que no arribi la sentència en ferma del Suprem, de manera que en termes operatius tot seguirà igual pels gairebé 5 milions de clients que gestiona l’empresa a Barcelona cabdal i província.

Però el fiasco de la privatització i la garrotada donada pel TSJC a la Generalitat per com va gestionar el procés van a convertir el tema en arma llancívola contra Mes fins a les eleccions