“Els poders de l’Estat em volien, no literalment, tallar el coll. L’aliança que van trobar va ser la meitat de la CUP” diu l’expresident en una entrevista

 

EP / L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha acusat la meitat de la CUP d’haver-se aliat amb els poders de l’Estat que li volien “tallar el coll” i haver aconseguit junts que no tornés a ser el cap de l’Executiu català.

“Jo era el personatge més perseguit dels poders de l’Estat. Em volien, no literalment, tallar el coll. I quina aliança van trobar a Catalunya? L’aliança que van trobar va ser la meitat de la CUP”, ha criticat en una entrevista del Punt Avui Televisió.

Mas parla de la meitat de la CUP perquè el partit es va mostrar dividit sobre si havia de seguir com a president, i mostra la seva perplexitat perquè els anticapitalistes s’hagin aliat contra els poders contra els que precisament diuen que lluiten: “Són coses curioses”.

La diputada de la CUP Anna Gabriel va ser una de les principals detractores que Mas fos president i aquest critica que, mentre ella segueix amb l’acta de diputada, ell ha renunciat en benefici del procés sobiranista.

“Anna Gabriel ha demostrat més ganes de tenir càrrec que jo mateix. Aquells que presumeixen de no voler càrrecs, a l’hora de la veritat estan més enganxats al càrrec que aquells que som vistos com els que no els volem deixar”, reflexiona.

Mas ha dit que el pacte de governabilitat entre JxSí i la CUP, que va suposar la seva renúncia al càrrec, obliga els anticapitalistes a votar sempre en el sentit de JxSí quan “l’estabilitat del Govern estigui en risc”.

Segons la lectura que en fa el president del pacte, això obliga la CUP a aprovar els Pressupostos de 2016 que la Generalitat presenti en les pròximes setmanes: “La CUP està a prova de la seva paraula, que no és poca cosa”.

El president afirma que si la seva renúncia ha de valer per a alguna cosa és perquè hi hagi aquesta estabilitat fins al final de la legislatura i avisa que té molt present el pacte que van signar JxSí i la CUP: “Jo porto l’acord sempre a sobre”.

Malgrat la distància que ara el separa de la CUP, Mas no es penedeix d’haver abraçat David Fernández el 9 de novembre de 2014 -durant la celebració del procés participatiu- quan aquest era líder dels anticapitalistes al Parlament.

“Ho tornaria a fer. No va ser una abraçada política, va ser personal. Tinc una relació personal, cordial i de certa amistat” amb Fernández, explica el president sobre aquell gest.

 

Mas, sobre la seva renúncia: “La decisió definitiva la prenc dissabte [9 de gener] al migdia, just abans de trucar en carles puigdemont”

 

Mas ha evocat el dissabte 9 de gener en què va anunciar la seva marxa, i ha assegurat que la decisió la va prendre progressivament durant les anteriors 48 hores, però admet que la primera vegada que va pensar a renunciar va ser a principis de desembre, abans de la campanya de les eleccions generals.

Ha revelat que divendres 8 va reunir els seus col·laboradors més pròxims per “planificar” la firma del decret de convocatòria de les eleccions, però finalment opta per fer un pas al costat quan aconsegueix el compromís de la CUP que donarà estabilitat al Govern.

La decisió definitiva la prenc dissabte al migdia just abans de trucar a Carles Puigdemont. Llavors vaig tenir constància que la CUP acceptava signar una sèrie de condicions que permetien l’estabilitat del Govern”, ha rememorat.

Mas va elegir Puigdemont perquè és “la garantia total i absoluta que el procés seguiria cap endavant” i l’exalcalde de Girona ha assegurat que va acceptar el repte sense dubtar-ho i també sense celebració ni eufòria perquè suposava la renúncia de Mas.