Mas-Colell demana una negociació “sense condicions prèvies”

0
Andreu Mas-Colell
Gencat
Andreu Mas-Colell
Gencat

Insta a “no barrejar el Codi Penal amb conflictes polítics”

El conseller d’Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha demanat aquest dijous una negociació entre el Govern espanyol i la Generalitat “sense condicions prèvies” per solucionar les tensions.

En declaracions abans de participar al ‘FT Spain Summit 2015’, organitzat per Financial Times a Madrid, ha exposat que Catalunya ha tingut disposició a negociar sense condicions prèvies: “Aquesta voluntat continua i estem a l’espera”.

Ha defensat que seria millor que pogués haver-hi processos negociats, i que “qui pensi que s’arreglarà alguna cosa a Catalunya posant sota el focus del codi penal el president de la Generalitat i dos conselleres no sap el món on viu”.

Ha afirmat que és una recepta per a l’increment de les tensions, que el sentit comú hauria d’imperar i aquest procediment judicial “hauria d’acabar-se com més aviat millor i no barrejar el codi penal amb conflictes polítics”.

[quote”És molt important que se superi la política de no negociació i de judicialització del conflicte polític, del qual precisament avui tenim un exemple ben impactant”, referint-se a la declaració als jutjats del president de la Generalitat, Artur Mas, per la consulta del 9N.[/quote]

“100% D’ACORD” AMB MAS

Alhora, Mas-Colell ha constatat que està “al 100% d’acord amb tot el que ha dit el president de la Generalitat” després de declarar als jutjats, i ha reconegut inquietud pel que pugui passar a les eleccions generals del 20 de desembre.

Ha assegurat que la repetició del Govern espanyol actual seria “una mala notícia per a Catalunya i per a Espanya” si continua amb aquesta política, i no ha vist raó per pensar que la deixi de seguir.

Per a ell, això “demostra una ignorància molt considerable de la realitat catalana que només pot portar l’agreujament d’aquest conflicte; fan falta per part del Govern espanyol idees fresques”.

En tot cas, ha acudit al fòrum organitzat per Financial Times amb la voluntat de transmetre un “missatge tranquil·litzador” als inversors internacionals.

“Fins ara no s’ha notat en l’economia catalana cap efecte relacionat amb el conflicte polític” entre la Generalitat i el Govern espanyol, ha afirmat, tot i que no ha descartat que pugui haver-hi en el futur si persisteix l’enfrontament en comptes de la negociació.

COMPROMÍS ECONÒMIC I SOCIAL

També ha avançat que traslladarà als mercats que qualsevol Govern que pugui sortir del 27S estarà compromès amb el programa econòmic de Junts pel Sí, amb una “posició radical a favor d’Europa i a favor de l’euro”, compliment dels compromisos econòmics de Catalunya de tota mena i polítiques socials que ajudin a temperar els efectes de la crisi.

Ha considerat que la situació de Catalunya després de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre “no hauria de crear cap inquietud especial” als inversors, i també ha restat importància a la rebaixa dels ‘ràtings’ de Catalunya per les tensions polítiques.

Respecte a la dependència de la Generalitat del finançament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) estatal i què passaria en cas d’independència amb les necessitats de liquiditat del Govern, ha asseverat: “Mai no ens mourem de manera desordenada”.

[quote]”Són irrellevants per a nosaltres perquè mentre no tinguem un sistema fiscal que ens permeti accedir als mercats, no ens afecten”, ha argumentat.[/quote]