investidura d'Artur Mas
Artur Mas | Foto: Europa Press

Perquè la CUP no ho ha de decidir tot

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat que JxSí no canviï l’oferta d’investidura davant de la CUP perquè molta gent pot “baixar del tren” del procés sobiranista si interpreta que un grup minoritari del Parlament ho decideix tot.

En una entrevista de Catalunya Ràdio aquest dimarts recollida per Europa Press, ha admès que la CUP té ara molta força per decidir, però “no tanta com per canviar un president, i aquesta és la força que ha de mesurar la CUP” perquè no pot imposar totes les condicions, ha repetit.

Mas també ha dit que l’oferta de JxSí “no es mourà” perquè té tant dret a defensar-la com la CUP a rebutjar-la, tot i que ha destacat que la meitat d’assemblearis de la CUP la va acceptar diumenge; si la CUP no l’accepta definitivament, hi haurà eleccions, que Mas no desitja però que demana llavors que es considerin com una segona volta dels comicis del 27S.

Ha insistit que la força de la CUP no pot arribar a condicionar totalment la formació d’un nou Govern fins al punt de forçar una nova oferta de JxSí, per la qual cosa ha negat una vegada més que estigui donant la imatge d’arrossegar-se davant dels anticapitalistes.

Admet que és una situació “completament absurda”, però creu que no és la primera vegada que els partits independentistes es compliquen, com ja va passar en negociar la pregunta de la consulta del 9N i en negociar la coalició JxSí, tot i que ha destacat que aquests dos problemes es van acabar resolent: “Per tant, esperem”.

Sobre unes possibles eleccions si no hi ha acord, ha respost que “no és el moment” de confirmar ni desmentir si ell serà el candidat a la presidència perquè encara no se sap si haurà eleccions; i també assegura que Jxsí no ha plantejat encara si la coalició es repetiria.

Assemblea CUP 27D Diari Catala
Antonio Baños, acompanyat d’altres diputats de la CUP, comenta els resultats una roda de premsa sense preguntes

ASSUMEIX TOTA LA PROPOSTA DE JxSí

Mas no només ha defensat l’oferta de JxSí sobre la seva investidura, sinó que assumeix el contingut íntegre de la proposta, que inclou un pla de xoc social entre els seus punts més destacats, a més d’altres rellevants, com el futur d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

Després de preguntar-li sobre ATTL, ha deixat clar que no s’ha perdut el control públic sobre el circuit de l’aigua en alta perquè la Generalitat va subscriure un acord amb unes clàusules, una de les quals és el control públic sobre les últimes decisions, tot i que la gestió del servei no sigui pública.

Ha demanat esperar que la justícia es pronunciï en ferm, moment en què s’aplicarà aquesta última sentència; “i si calgués fer algun altre pas en algun moment, es mantindria en mans públiques, fins i tot la gestió”.

“Però això, en el moment que arribi, caldrà veure què val recuperar això i on estan aquests diners, i d’on ho traurem”, ha afegit.