Mas demana a l’Estat escoltar les demandes sobiranistes

0
Artur Mas
EP: Artur Mas
Artur Mas
EP: Artur Mas

Els catalans han parlat. Escoltarà el Govern espanyol?’

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest dilluns al Govern espanyol escoltar les demandes dels sobiranistes després que les eleccions del 27S s’hagin traduït en una majoria absoluta dels independentistes al Parlament.

En un article en el diari The Guardian recollit per Europa Press i titulat ‘Els catalans han parlat. Escoltarà el Govern espanyol?’, ha defensat que la victòria sobiranista va ser àmplia i ha conclòs que l’Estat ha de moure fitxa.

“Està Espanya disposada a acceptar la decisió democràtica dels catalans o persistirà en la seva intransigència?”, es pregunta el president català, que reivindica que els sobiranistes han aconseguit la seva victòria amb un participació rècord del 77,4%.

Mas acusa el Govern espanyol de no haver volgut dialogar: “La meva última reunió amb el president Rajoy va ser fa 14 mesos. Hem demanat diàleg una i una altra vegada. La nostra mà està estesa, tot i això a Madrid mai han afluixat”.

El president sosté que el procés sobiranista ja no és un assumpte intern i té una perspectiva internacional i ara, a més, té “una robusta majoria absoluta” al Parlament a favor de la independència.

[quote]Està Espanya disposada a acceptar la decisió democràtica dels catalans o persistirà en la seva intransigència?[/quote]

RESULTATS

Mas recorda que les forces independentistes han aconseguit gairebé un 48% dels vots i 72 dels 135 diputats, mentre que les llistes no sobiranistes van aconseguir “52 escons” –no suma els escons de Catalunya Sí Que És Pot en cap dels dos bàndols–.

El president català reivindica les mobilitzacions sobiranistes multitudinàries de les últimes diades i assegura que el procés independentista és àmpliament compartit per la societat i no un moviment dominat per una “figura única”.

Mas també apel·la a la “identitat independent” dels catalans des del segle XI, destaca que van tenir un parlament abans que el Regne Unit, i recorda intents de millorar l’autogovern que no van fructificar com l’Estatut o el pacte fiscal.

Les entitats sobiranistes acompanyaran Mas, Ortega i Rigau al TSJC a declarar pel 9N

Les entitats sobiranistes ANC, Òmnium, AMI i ACM han convocat una concentració dimarts 13 i el dijous 15 d’octubre per acompanyar al TSJC el president de la Generalitat, Artur Mas; la consellera d’Educació, Irene Rigau, i l’exvicepresidenta catalana Joana Ortega, en la seva declaració per la consulta popular del 9N.

En un comunicat d’aquest dilluns, consideren que la imputació dels tres dirigents és “un atac” a la democràcia i al mandat democràtic de la ciutadania, i insten als seus socis a concentrar-se davant de la seu del tribunal a Barcelona.

[quote]  “El 9N ha estat un èxit col·lectiu, de país: dels quals van votar, dels voluntaris, de les entitats i sindicats, i d’una gran majoria de parlamentària”, argumenten.[/quote]

Les quatre entitats també han convocat protestes per al dimarts 13 a les 19.30 hores davant dels Ajuntaments catalans, com ja van fer en resposta a la suspensió del decret de convocatòria del 9N i de la Llei de consultes aprovada pel Parlament per part del Tribunal Constitucional (TC).

Alhora, han animat els seus socis a enviar una carta de protesta al TSJC elaborada per les entitats en la qual expliquen que la consulta del 9N ha estat una demanda de la ciutadania i que es va realitzar de manera pacífica