Mas: “És un honor ser processat per escoltar la gent”

0
Mas Rigau Ortega inhabilitats
Artur Mas amb Irene Rigau i Joana Ortega |Diari Català (Foto: Europa Press)

Mas respón als 10 anys d’inhabilitació que demana la Fiscalía per a ell, juntament als 9 anys que es demanen per Joana Ortega i Irene Rigau

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha lamentat aquest dilluns que la Fiscalia hagi demanat la seva inhabilitació durant deu anys per organitzar la consulta del 9 de novembre del 2014: “És un honor ser processat per haver escoltat la gent, per haver posat la cara”. Ho ha dit en roda de premsa a la seu del PDC, acompanyat per l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau, a qui la Fiscalia sol·licita nou anys d’inhabilitació pels suposats delictes de desobediència greu i prevaricació, com ell.

Mas ha assegurat que tornaria actuar exactament com ho va fer aquell 9 de novembre i els dies previs, i ha acusat al Govern espanyol de voler convertir en “un gran aquelarre judicial” aquest procés participatiu, que ha qualificat d’acte democràtic i cívic. També ha criticat que la vicepresidenta de l’executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, valori la decisió de la Fiscalia donant per fet que Mas va infringir la llei i sense esperar la sentència: “Quan un incompleix la llei, això té conseqüències”, ha dit ella.

Per a l’expresident, aquesta afirmació suposa que l’Estat no respecta la separació de poders i advoca per pressionar al poder judicial: “Això ho hauria pogut dir un ministre de Franco. No hauria hagut massa diferència. Ignoren olímpicament la separació de poders”.

Ha dit que existeix una “cadena de despropòsits” sobre el 9N i ha recordat que nou fiscals de Catalunya des del TSJC no van veure delicte, però el fiscal general de l’Estat els va obligar a presentar la querella, segons ell, pressionat al seu torn pel govern Espanyol.

“No ha estat un delicte”

També ha intervingut Ortega, que ha defensat que la consulta es va fer amb totes les garanties democràtiques i d’acord amb la legalitat: “I avui ho tornaria fer. El 9N no ha estat cap delicte. El 9N ha estat un acte de democràcia”.

Rigau, actualment diputada de JxSí al Parlament, ha agraït el treball dels voluntaris que van fer possible el 9N, ha afirmat que la democràcia a Espanya està “malalta”, i que la judicialització de la consulta confirma una profunda bretxa entre Catalunya i la resta d’Espanya.

Després de preguntar-li a Mas si pensa acatar una sentència que confirmés aquesta inhabilitació, ha respost: “S’ha posat de moda preguntar això d’acatar o no. T’agradi o no la sentència, són les que són. Una sentència és una sentència”. Ha afegit que, en cas d’una sentència condemnatòria, no es quedarà de braços plegats i es dirigirà a les instàncies necessàries per demostrar la seva innocència: “Aniré on faci falta per defensar el que vam fer, a dir que és una autèntica salvatjada democràtica el que estan fent”.

“No som delinqüents, som demòcrates”, ha continuat Mas, que ha puntualitzat que, malgrat que la Fiscalia no demani penes de presó per a ell, no està descartat que ho facin les acusacions particulars i que, per tant, el jutge encara les pot dictaminar en la futura sentència.

Sense oferta de pacte

Preguntat per si l’Estat va oferir un pacte el mateix 9 de novembre per a no portar la consulta davant dels tribunals, Mas ho ha negat: “És fals. A mi mai em van dir que, si tenia un perfil sota, que si era bon noi, no farien res. Mai m’ho van dir, ni directa ni indirectament”.

La versió de Mas contrasta amb la de l’exconseller de Presidència i ara diputat de CDC al Congrés, Francesc Homs -també investigat pel 9N-, que ha afirmat que un intermediari del Govern espanyol li va fer saber “que ells no farien res” si la Generalitat no feia la seva roda de premsa per valorar el 9N.

Mas ha explicat que l’única proposta la va fer ell al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui va demanar que “tolerés” la votació assegurant-li que la consulta no tindria conseqüències jurídiques malgrat que guanyessin àmpliament els partidaris de la independència.

Precisament Homs ha estat entre els assistents de la roda de premsa per donar suport a l’expresident, a l’exvicepresidenta i a l’exconsellera, juntament a la coordinadora del PDC, Marta Pascal, i el coordinador organitzatiu del partit, David Bonvehí.

Mas no ha abordat si una possible inhabilitació tindria efectes sobre el seu futur polític: “No ho he pensat. En el curt termini, no. Ara mateix estic recorrent el país” intentant eixamplar la base sobiranista, ha dit.