Mas i Urkullu posen en comú crítiques a Madrid

0

Els presidents català i basc es van reunir després del Catalunya-Euskadi 

El lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, han assenyalat aquest dissabte que els problemes de l’Estat espanyol estan vinculats “sobretot” a la “falta de reconeixement de la plurinacionalitat” de l’Estat, cosa que, asseguren, ha quedat constatada després dels resultats de les últimes eleccions generals, celebrades el passat 20 de desembre.

En una reunió que tots dos han mantingut després de la celebració del partit de futbol Catalunya-País Basc al Camp Nou, tots dos han analitzat la situació en la qual es troba el país després de les eleccions i han assegurat que els problemes de l’Estat “no només estan vinculats a les majories necessàries per formar un Govern estable”, sinó també a aquesta absència de reconeixement de la plurinacionalitat.

“Les últimes eleccions generals evidencien aquest pluralisme i han de ser el punt final a una forma de fer basada en la imposició i la falta de diàleg”, han indicat des de la presidència del Govern basc en un comunicat.

“Governar hauria de ser abans de res escoltar a aquells als que es pretén governar. No ha estat així i les conseqüències són visibles per a tots”, ha afegit.

Després del comicis del passat 20-D, existeix la possibilitat –per primera vegada en democràcia– que no governi el partit més votat. El PP, amb 123 escons, s’ha quedat molt lluny de la majoria absoluta fixada en 176 i no en tindrà prou per pactar amb Ciutadans, amb 40 escons, per poder governar.

Els resultats de diumenge passat podrien traduir-se en un Congrés dividit en què l’elecció del pròxim president dependrà de la capacitat de negociació dels partits i, davant de la falta de majories absolutes, hipotèticament el nacionalisme i l’independentisme podrien jugar un paper frontissa i determinar el Govern, bé votant a favor bé amb la seva abstenció.

En aquest context, Mas i Urkullu han posat èmfasi en la seva reunió de dissabte que aquests resultats “haurien de ser una oportunitat per donar solució als greus problemes estructurals de l’Estat”, i han alertat que hi ha massa “propostes de vetos i línies vermelles en lloc de plantejaments de solucions”.

“No es percep un vertader diàleg amb ànim d’arribar a acords, ni un vertader compromís amb aquesta qüestió, ni per part dels principals partits polítics, ni per part d’altres poders de l’Estat”, han afirmat des del Govern basc.

“El mateix discurs de Nadal del rei Felip VI va evidenciar aquesta falta de compromís i altura de mires”, han criticat.