Mas nega pressions al TSJC

0
Artur Mas
EP: Artur Mas
Artur Mas
EP: Artur Mas

Veu “tracte correctíssim” del tribunal i confia que és independent

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha exposat aquest dijous que les concentracions de suport a ell davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no s’han fet amb voluntat de pressionar la justícia en la seva decisió sobre el procés participatiu del 9N, pel que està imputat.

No és pressió ni coacció a ningú. No s’ho poden prendre així. És llibertat d’expressió i de manifestació d’una gent que té unes idees i vol expressar-les”, ha exposat en roda de premsa des de la Generalitat per valorar la seva declaració davant del jutge.

El tribunal ha emès un comunicat dimarts que qualificava d'”atac directe” a la independència judicial que entitats sobiranistes catalanes animessin la gent a concentrar-se davant del TSJC per donar suport als imputats pel 9N que declaraven aquest dia: la consellera Irene Rigau i l’exvicepresidenta Joana Ortega, a més del president, que ha declarat aquest dijous.

Mas assegura que no va entendre el comunicat i que tots els poders –l’executiu, el legislatiu i el judicial– han d’estar “sotmesos a la crítica pública, a l’escrutini” de la gent, si es vol tenir una democràcia d’alta qualitat.

Tot i això, ha insistit que la concentració no té res a veure amb una crítica a la justícia, sinó que és l’expressió de molta gent a Catalunya que “no entén” que s’hagi portat a càrrecs públics davant de la justícia pel 9N.

[quote]”Ha estat una expressió normal de suport d’una gent que representen una causa, la del dret a decidir. Això són idees i no imposicions. Tot el món pot dir la seva opinió: els del ‘sí’ –a la independència– i els del ‘no’. Els tribunals han d’acostumar-se”, ha conclòs.[/quote]

SATISFET AMB EL TRACTE

Mas ha volgut agrair el “tracte correctíssim” que ha rebut per part del jutge i dels membres de la sala durant la seva declaració aquest dijous en el Tribunal Superior, i ha assegurat que la Generalitat sempre ha col·laborat amb la justícia i ho seguirà fent.

No ha volgut fer quinieles sobre quina serà la decisió de la justícia: “Confio en el bon criteri i en la independència del nostre sistema judicial”, i ha insistit que el 9N és una qüestió política que deuria resoldre’s dins del marc de la política.

“UN DEMÒCRATA ÉS UN DELINQÜENT?”

El president català ha insistit que “no hi ha tema” perquè el 9N no ha d’estar en mans dels jutges, i menys per la via penal, sinó que ha de dirimir-se per la via política, en els parlaments.

Mas no ha volgut entrar en detalls sobre les seves paraules al jutge perquè considera que no és el dia per fer-ho, però sí ha revelat una consideració: “He fet notar al tribunal que haurà de jutjar si comportar-se com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent”.

13 SENTÈNCIES INCOMPLERTES

Mas ha al·legat que no es van incomplir les sentències del Tribunal Constitucional perquè aquest mai va arribar a precisar l’abast de la seva suspensió del procés participatiu, i ha retret que el Govern espanyol ha incomplert “13 sentències” de l’alt tribunal que donen la raó a Catalunya sobre la gestió del 0,7% de l’IRPF.

En el torn de preguntes de la roda de premsa, ha insistit que la Generalitat mai va donar instruccions sobre el procés participatiu, ni tan sols el mateix 9 de novembre, ja que fins i tot el recompte de vots el van fer els voluntaris: “Tot ho van fer els voluntaris”.