“Els catalans han parlat. El Govern espanyol els escoltarà?”, l’article de Mas

0

Tot per aconseguir la futura independència

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, es pregunta en un article al rotatiu ‘The Guardian’ si Espanya acceptarà la decisió democràtica dels catalans

Un dels diaris de referència a nivell britànic i fins i tot mundial, ‘The Guardian’, va servir com a altaveu a Artur Mas per explicar la situació a Catalunya, sobretot des del 27 del mes passat. L’actual president en funcions de la Generalitat, en el seu article publicat ahir, fa un repàs del sorgiment del sentiment independentista i la relació amb l’Estat espanyol, on no hi falten crítiques a l’immobilisme del Govern de Mariano Rajoy.

[quote]Artur Mas: “El vot ha marcat el final a quatre anys increïbles de mobilitzacions ciutadanes massives”[/quote]

“Aquestes eleccions plebiscitàries han sigut l’única forma de donar als catalans la possibilitat de votar pel futur polític que porten demanant durant tant de temps”, explica el cap de CDC al diari de tendència laborista després d’esmentar l’impediment de l’Estat espanyol per fer un referèndum sobre la independència. “El vot ha marcat el final a quatre anys increïbles de mobilitzacions ciutadanes massives”, defensa Mas, orgullós de les manifestacions multitudinàries que s’han dut a terme els passats 11 de setembre de manera pacífica, “amb somriures, cants i banderes”.

[quote]Mas: “Madrid rebutja seure i parlar. La meva última reunió amb el president Rajoy va ser fa 14 mesos. Hem intentat que hi hagi diàleg molts cops. Les nostres mans estan esteses, però el puny de Madrid mai s’obre”[/quote]

El president en funcions dóna xifres. Ofereix un percentatge de vots i número d’escons dels partits favorables a la independència i és conscient que un lector de ‘The Guardian’ no necessita gaire més per relacionar els resultats catalans i els del referèndum d’Escòcia, celebrat ara ja fa un any. El que no es pot relacionar, però, són les reaccions dels governs Espanyol i Britànic, el ‘discurs emotiu’ de David Cameron i el ‘discurs de la por’ de Mariano Rajoy. “Madrid rebutja seure i parlar. La meva última reunió amb el president Rajoy va ser fa 14 mesos. Hem intentat que hi hagi diàleg molts cops. Les nostres mans estan esteses, però el puny de Madrid mai s’obre”, argumenta Mas.

“Sóc català. Hem tingut una identitat independent des del segle XI. Hem tingut un parlament abans que el Regne Unit. Hem tingut president de la Generalitat des de 1359 i estic orgullós de ser el 129è successor al càrrec. La nostra llengua, el català, ha sigut perseguida des del 1714 i va ser prohibida durant els 40 anys de la dictadura de Franco; però ara és la novena llengua més parlada a la Unió Europea (UE), amb més parlants que el suec, el finès, el danès o el grec. La nostra vocació europea és forta”.

[quote]“Administrarem la nostra victòria des del consens amb Espanya, Europa i la resta del món”, afirma el president de la Generalitat en funcions[/quote]

Amb aquestes paraules constata la importància, l’antiguitat i els valors de Catalunya. No obstant això, també les aprofita per emmarcar una hipotètica Catalunya independent dins una UE que no dóna respostes clares al tema sobiranista. De totes maneres, Artur Mas es mostra optimista i anuncia: “Administrarem la nostra victòria des del consens amb Espanya, Europa i la resta del món”, i deixa la gran pregunta flotant a l’aire: “Espanya voldrà acceptar la decisió democràtica dels catalans? O es mantindrà en la intransigència?”.