Masclisme en comptes de crítica política

0
Anna Gabriel i Antonio Baños, de la CUP, atenent als mitjans | Foto: Europa Press

Després de l’anunci de la decisió de la CUP, Twitter es va omplir de comentaris masclistes contra les representants de la formació

La decisió que va prendre ahir la CUP va enfadar i entristir a molts. De seguida, la xarxa va anar plena de comentaris sobre el resultat de la votació, però ràpidament van deixar de ser sobre la situació política del moment i van passar a ser-ho sobre dues de les portaveus de la formació anticapitalista: Anna Gabriel i Gabriela Serra.

Gabriel i Serra són les dues cares visibles de la CUP, i les que més atacs masclistes van rebre tot i que en molts casos es va fer referència en general a les dones de la candidatura. A l’entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, Anna Gabriel ha recordat que “aquests dies es posa en evidència que hi ha un masclisme preocupant“, fent referència als comentaris que havia rebut i a les polítiques anticapitalistes a les que la CUP no renunciarà per portar endavant la independència.

El cert és que han estat les dones de la formació les que han rebut de manera directa i amb desqualificacions personals el que haurien d’haver estat crítiques polítiques. Els responsables dels insults masclistes han seguit la línia que va iniciar l’exvicepresident del Barça Alfons Godall, que va titllar de “lletges” les militants de la CUP.

Igual que en aquell cas, les respostes i el suport van arribar quasi alhora que es llençaren les piulades masclistes. L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, a més d’alguns membres destacats d’En Comú Podem com Joan Mena han mostrat la seva solidaritat i rebuig des de la mateixa xarxa social.

A Twitter també es va crear el compte Sí, és masclisme per recollir i denunciar les piulades, que en menys de 24 hores ha anat sumant més de 1.000 seguidors i ha començat per destacar el masclisme en comentaris cap a altres polítiques.

Els insults que més renou han causat han estat els de l’economista i professor associat de la UB Álex de Jaureguizar i l’escriptor i sindicalista Joan Guirado. El primer ha afirmat que estava fent “un experiment sociològic” i no s’ha retractat en cap moment, mentre que Guirado ha presentat la seva dimissió com a representant sindical i ha anunciat que deixaria d’escriure al diari El Periódico.