El creador Megaupload, Kim Dotcom, ha declarat que en 2016 es posarà en marxa la xarxa Meganet, que pretén ser una alternativa a Internet impossible vigilar i ‘hackejar’

Meganet, Internet immune a la vigilància | Diari CatalàL’ambiciós projecte Meganet no farà servir adreces IP sinó nous protocols de comunicació i intercanvi de dades, va explicar Dotcom en la conferència de tecnologia SydStart celebrada a Austràlia, segons publica el diari ‘The Sydney Morning Herald‘.

L’empresari va conversar amb els participants de l’esdeveniment a través de videoconferència des de Nova Zelanda, on espera la decisió judicial sobre la seva extradició a EUA pel cas Megaupload.

Si no hi ha adreça IP, no es pot ‘hackejar’ el servidor ni realitzar atacs de denegació de serveis. El més important és que es farà difícil que els governs violin la nostra intimitat. La xarxa que estic elaborant està totalment encriptada, tan poderosa que cap superordinador serà capaç de desxifrar.

Segons ha detallat Kim Dotcom.

El sistema es basarà en la potència dels ‘smartphones‘ i ordinadors portàtils. Segons calcula, si s’uneixen uns 100 telèfons mòbils intel·ligents, la xarxa disposarà de més capacitat d’emmagatzematge, amplada de banda i poder de càlcul que els deu llocs web més grans del món junts. Meganet funcionarà a base de l’anomenada ‘blockchain‘, o cadena de blocs (la mateixa que la xarxa de Bitcoin), que permet intercanviar dades mitjançant xifrat.

Meganet, Internet immune a la vigilància | Diari CatalàSegons va dir Dotcom.

En aquest moment són només les meves paraules però vaig a demostrar quan el servei es posi en marxa. Ja veuran. Els que busquen seguretat avaluaran i validaran Meganet. Què us semblaria un nou Internet que no pot ser controlat, censurat o destruït pels governs o corporacions? Estic treballant en ell. Meganet no es basa en IP. No mes DDoS ni hackeos. Només censura. Només espionatge. Tots vostres telèfons es convertiran en una xarxa xifrada. Ús sorprendries de saber quant espai sense utilitzar i amplada de banda tenen els telèfons mòbils. Meganet convertirà aquesta capacitat infrautilitzada en una nova xarxa.

L’empresari espera que 100 milions d’usuaris s’inscriguin a la xarxa el primer any del seu funcionament, que està previst per a l’any 2016.

Els mòbils com a protagonistes

Dotcom no ha ofert molts més detalls tècnics sobre el seu nou projecte, però pel que explica sembla que vol utilitzar els telèfons mòbils com a nodes d’una xarxa xifrada i descentralitzada. Això, és clar, planteja els seus reptes. De debò és possible desplegar una infraestructura així en smartphones?

El sistema block chain, usat en els bitcoins, tindrà un paper important i la despesa de bateria no serà un problema amb centenars de milions de telèfons suportant Meganet. Al principi, Meganet no dependrà exclusivament de les xarxes mòbils. Però, com més potents es converteixin els telèfons, més dades i tràfic gestionaran.

Caldrà esperar a veure el que proposa Kim Dotcom implementat en la realitat, perquè la idea és força ambiciosa. De totes maneres, no ens podem oblidar que no és la primera vegada que Dotcom promet una gran revolució (primer amb MegaMovie, després amb Baboom …) i al final els projectes o bé no surten endavant o surten en una versió molt descafeïnada que no s’assembla en res al que Dotcom proposava.

En el cas de Meganet, Kim porta parlant d’aquesta nova xarxa des de començaments de l’any passat i, tot i que en principi parlaven d’un llançament el 2015, ara s’espera que vegi la llum el 2016.