Menys temps i diners pel PDC al Grup Mixt

0
Francesc Homs Congreso
Francesc Homs durant una intervenció al Congrés | Foto: Europa Press

Malgrat ser la força més important del Grup Mixt, els demòcrates perden influència al Congrés i el Senat després de la decisió de PP i PSOE d’enviar-los al Grup Mixt

La Mesa del Congrés va rebutjar aquest dijous el recurs interposat per CDC -la marca del PDC a les cambres parlamentàries- per tal d’evitar anar al grup mixt i obtenir un grup propi que han tingut sempre a la cambra baixa espanyola des del 1977. Malgrat la coordinadora general dels demòcrates, Marta Pascal, ha anunciat que el partit recorrerà la decisió de la Mesa al Tribunal Constitucional, també ha deixat clar que CDC no negociarà compartir grup amb ERC -possibilitat amb la qual s’havia especulat durant la setmana. Per tant, els vuit diputats de CDC, liderats per Francesc Homs, s’incorporaran al Grup Mixt, on ja hi són aquells partits amb menys representació al Congrés -Coalición Canaria, Bildu, Nueva Canarias, Foro Asturias i UPN-.

 

Què suposa estar al grup mixt?

Per CDC, ser al Grup Mixt suposarà una pèrdua d’influència a la cambra. Aquest Grup és considerat com un grup parlamentari més i, per tant, entre els diputats -i partits- del Grup Mixt han de repartir-se els beneficis de representativitat que obté cadascun dels grups parlamentaris. Per exemple: cada grup parlamentari té dret a tenir representació a totes les comissions que es conformin. Els partits que formin part del Grup Mixt hauran de negociar qui va a quina comissió. Normalment aquesta la representació dels partits del Mixt a les comissions es decideix en funció del percentatge de diputats que suposa cada partit al grup. En aquest cas, CDC és, amb diferència, el partit amb més diputats -vuit- i podrà escollir aquelles comissions on cregui ha de ser present.

Segons el reglament del Congrés, una altra pèrdua de visibilitat per CDC es materialitzarà en les intervencions al Congrés. Com qualsevol altre grup parlamentari, el Grup Mixt tindrà un temps d’intervenció igual a la resta de l’oposició. Per garantir la pluralitat del Grup, però, el reglament contempla la possibilitat de que puguin intervenir fins a tres representants del Grup -dividint-se el temps, és clar-. Aquí, de nou, el fet que CDC sigui el partit amb major representació al Grup Mixt pot ajudar-lo a tenir garantides intervencions en els debats més importants durant la legislatura.

 

Pèrdua d’uns tres milions d’euros

Si el recurs que el PDC presentarà davant el Tribunal Constitucional no ho evita, el partit es quedarà sense grup propi tant al Congrés com el Senat, el que li suposarà una pèrdua d’ingressos. En concret, el partit deixa d’ingressar les diferents subvencions econòmiques que el Parlament espanyol destinen als partits.

En un primer moment, el PDC pot fer-se a la idea de perdre un milió i mig d’euros que s’emportaria si tingués grup propi en concepte de la publicitat preelectoral. És a dir, els partits que aconsegueixen formar grup propi a la cambra baixa ‘recuperen’ la inversió en publicitat electoral i, en aquesta ocasió, el PDC no ho recuperarà.

Els demòcrates també deixaran de rebre durant la legislatura una subvenció fixa de 28.597,08 euros mensuals que cada grup propi s’emporta. A aquesta subvenció fixa cal sumar 1.645,49 euros al mes per cada un dels vuit diputats que CDC té al Congrés. La formació que Francesc Homs representa a Madrid tampoc la rebrà. En total, el fet de no tenir grup propi al Congrés costarà al PDC al voltant de tres milions d’euros si la legislatura dura els quatre anys que està previst.

 

Compartir
Article anteriorUn tribunal turc emet una ordre d’arrest contra Fetullah Gülen
Article següentEl PP insiteix que no hi haurà investidura si és per perdre-la
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]