Merkel reitera la seva oposició a l’entrada de Turquia a la UE

0
Angela Merkel, al costat de François Hollande, al Parlament Europeu |Foto: Europa Press
Angela Merkel, al costat de François Hollande, al Parlament Europeu |Foto: Europa Press
Angela Merkel, al costat de François Hollande, al Parlament Europeu |Foto: Europa Press

 

Els intents d’entrada de Turquía s’havien refredat fa anys. Ara, la UE vol tenir en Turquía un aliat en la crisi dels refugiats

La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, ha reiterat aquest dimecres la seva oposició a l’entrada de Turquia a la Unió Europea (UE), si bé ha recalcat que l’ajuda d’Ankara és fonamental per afrontar la crisi de refugiats al continent.

“Sempre he estat en contra que (Turquia) sigui membre de la UE, i el president (Recep Tayyip) Erdogan ho sap. Segueixo estant-ho”, ha dit durant un programa de la cadena de televisió pública ARD. Aquestes paraules venen precedides d’una reunió a la Unió Europea amb representants turcs per trobar una solució a l’entrada de refugiats. Turquia és un dels països ón hi passen (i es queden) bona part dels refugiats provinents de Síria, l’Iraq i Afganistàn.

Merkel es va pronunciar moltes vegades contra la integració de Turquia a la UE abans d’arribar al poder el 2005, i va advocar per un “estatus privilegiat”.

Els últims anys ha defensat que les converses d’adhesió entre Ankara i el bloc regional, iniciades poc abans que arribés al càrrec, han de continuar, però sense tenir un resultat predeterminat.

Els intents de Turquia per entrar a la UE s’han refredat els últims anys, a causa de la pèrdua d’interès per part d’Ankara i les creixents crítiques des del bloc al qual consideren com un creixent autoritarisme per part d’Erdogan.

Malgrat això, la UE s’ha acostat a Ankara per unir esforços per afrontar la crisi de refugiats. Erdogan va visitar Brussel·les dilluns, quan se li va presentar un esborrany d’acció segons el qual Europa lliuraria més finançament per cobrir les necessitats dels refugiats sirians i iraquians residents al país.

“Hem de parlar amb Turquia sobre la manera com compartir millor aquesta càrrega”, ha concedit Merkel. “Això significarà que donarem diners a Turquia (…) i satisfarem algunes de les seves necessitats, com  suavitzar les restriccions al lliurament de visats”, ha insistit.