Mentre estaven exercint la seva professió

Un mínim de 109 periodistes han mort al 2015 durant l’exercici de la seva professió, i han estat víctimes d’atacs directes, bombardejos i foc creuat, segons ha publicat aquest dimecres la Federació Internacional de Periodistes (FID). França, que va patir el mes de gener passat un atac jihadista contra la revista satírica ‘Charlie Hebdo‘, és el país amb més periodistes morts, amb 11.

“Tristament, hi ha registres de morts no denunciades i, si no és que el periodista sigui un corresponsal de renom, el món no arriba a conèixer aquestes notícies”, ha lamentat el president de la FID, Jim Boumelha. “El periodisme és amenaçat dia a dia en moltes regions del món, on els extremistes, els capos de la droga i bandes rivals continuen matant periodistes amb impunitat”, ha afegit.

Tot i que aquest any el nombre de periodistes morts ha experimentat una lleugera baixada respecte a l’anterior, quan es van registrar 118 víctimes i 17 morts accidentals, la violència ha augmentat en algunes parts del globus, com és el cas del Pròxim Orient –que per segon any consecutiu és la segona regió amb més víctimes, amb 25–.

En aquesta regió, el FID ha registrat un augment de la violència contra els professionals de la comunicació, víctimes directes dels atacs d’organitzacions extremistes, especialment a l’Iraq i Iemen on ha augmentat el nombre de segrestos de periodistes locals.

Amèrica ha estat el continent on més periodistes han mort, amb 27. La regió d’Àsia-Pacífic ocupa el tercer lloc, amb 21, a causa d’una disminució de la violència al Pakistan; mentre que Europa ocupa el cinquè i últim lloc amb 16.

A Llatinoamèrica, els periodistes que investiguen el tràfic de drogues a la regió, especialment a les fronteres de Mèxic, s’exposen a un “greu perill” i alguns moren a mans dels narcotraficants que operen a la zona.

periodistas a la seu del pp - Diari Català
Periodistes treballant a la seu del PP a mitja hora que tanquin els col·legis

AUGMENT DELS ATACS OBJECTIU

El 2015 ha estat marcat, particularment, per un augment dels atacs terroristes contra els periodistes, que s’han convertit en objectiu directe d’aquestes organitzacions.

“França va pagar un alt preu quan els terroristes van cosir a trets a trets als periodistes de la revista satírica ‘Charlie Hebdo’ a París”, ha afirmat l’organització, que ha citat en el mateix sentit l’assassinat “en directe” de dos professionals estatunidencs per un antic company de la televisió per a la que treballaven (WDBJ).

“UN TOC D’ATENCIÓ”

“Els actuals nivells de violència contra els periodistes constitueixen un toc d’atenció”, ha assenyalat el secretari general de la FID, Anthony Bellanger. “Els informes que la FID porta publicant durant 25 anys demostren com els periodistes s’han convertit en blancs fàcils pel poc respecte a les normes nacionals i internacionals que estan pensades per protegir -los”, ha afegit.

Des de la FID, s’ha demanat al secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, i a altres dirigents d’aquesta organització internacional que reforcin les lleis de protecció per als professionals de la comunicació. “Els periodistes són els únics que desproporcionadament paguen amb la seva vida per fer el seu treball”, ha lamentat Boumelha.