“El més probable és que hi hagi eleccions el 26 de juny”

0
Mariano Rajoy Europa David Cameron eleccions
El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, a l'arribada al Consell Europeu. Foto: Europa Press.

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, admet al primer ministre britànic David Cameron que se celebraran, probablement, noves eleccions al juny

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha afirmat des de Brussel·les – on hi és amb motiu del Consell Europeu – que facilitar la investidura del Secretari General del PSOE Pedro Sánchez és “un escenari impossible”. Així, Rajoy segueix mantenint la seva estratègia davant el calendari electoral, que consisteix en deixar que Sánchez fracassi en el debat d’investidura per a posteriorment presentar-se com a candidat al Rei si ha aconseguit finalment sumar suports.

Pel que sembla, Mariano Rajoy tampoc té gaire clar que pugui aconseguir els suports necessaris abans del 5 de març – quan s’acaba el procés d’investidura – i per això va afirmar en una conversa amb el primer ministre britànic David Cameron que “el més probable és que hi hagi eleccions el 26 de juny”.

El mateix li va dir al primer ministre d’Estònia, Taavi Roivas, a qui també li va explicar que l’escenari postelectoral espanyol era “un lío enorme”. A banda d’aquestes declaracions, des del Partit Popular no s’ha donat cap pista més sobre què faran davant la possible investidura de Pedro Sánchez, a banda de l’oferiment d’una vicepresidència al secretari general socialista i una altra a Albert Rivera.

Pedro Sánchez ja va declinar aquesta vicepresidència en el seu moment, i el mateix dia de les afirmacions de Rajoy va comunicar a través de Twitter que li semblava “lamentable” el que havia dit el president del govern en funcions des de Brussel·les.

Pedro Sánchez ha afirmat en la piulada que “segueixen treballant” per formar govern, però el cert és que a 12 dies del debat d’investidura no ha aconseguit de moment cap suport explícit a la seva candidatura a la presidència. El Secretari General del PSOE i el seu equip van afirmar, però, que estaven prop d’un acord amb els partits amb els quals s’ha assegut tot i que no han concretat més.

Abans que acabi aquesta setmana s’haurà de reunir amb Izquierda Unida-Unidad Popular, Compromís i Podemos, tal i com van demanar els d’Alberto Garzón per poder negociar l’“alternativa d’esquerres” amb tots a la taula. Cal recordar que Podemos no s’ha assegut a negociar més des que va enviar el programa a l’equip socialista.

Des de Ciutadans, en canvi, posen pressió i asseguren que abans de dilluns o dimarts cal un pacte ferm i que tingui en compte al Partit Popular.