La Mesa del Congrés centra la primera batalla

0
Xavier Domenech Congres
Xavier Domènech, candidat de Podemos a la presidència del Congrés, a la tribuna de la cambra baixa | Foto: Europa Press

Els quatres partits busquen influència en una composició de la Mesa que podria determinar els pactes d’investidura, especialment entre PP i Ciutadans

Aquest dimarts s’enceta oficialment la XII Legislatura al Congrés espanyol, amb la primera sessió. El primer punt del dia serà la composició de la Mesa, que és l’òrgan administratiu de la cambra baixa. Tenir influència a la Mesa és d’una importància relativa, ja que és allà on es decideix l’admissió a tràmit de qualsevol document o proposta que fan els grups polítics. La composició de la Mesa es negocia entre els partits mentre que la presidència -que al mateix temps és presidència del Congrés dels Diputats- es sotmet a vot secret per part dels 350 diputats.

No hi ha encara res decidit, ni en la composició ni el nom del president de la Mesa i és que fins al darrer moment els partits negociaran, en el que es descriu com la primera batalla d’aquesta nova legislatura. Tot apunta a un acord entre PP i Ciutadans però no es descarta que el PSOE aconsegueixi que Patxi López, qui va presidir el Congrés en l’anterior legislatura, torni a ser president del Congrés. Per la seva banda, Unidos Podemos s’ha sumat al debat presentant al líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, com candidat a la presidència de la Mesa.

Les negociacions per la composició i la presidència poden influir en la votació d’investidura de Mariano Rajoy i per això tots els focus se centren en el que fins a la legislatura anterior era una rutina parlamentària. En concret, s’especula amb la cessió d’un dels llocs que el PP té a la Mesa en favor de Ciutadans. Si això no fos suficient per a què els d’Albert Rivera canviessin la seva abstenció a la votació d’investidura per un ‘sí’ a Rajoy, fins i tot s’apunta al nom d’Ignacio Prendes, diputat de Ciutadans, com possible president de la cambra, tot i que aquest és un preu alt per la investidura, consideren alguns a les files populars.

El PSOE confia que Patxi López pugui repetir com a president però actualment no compta amb cap més suport que els 85 diputats socialistes. És aquí on Unidos Podemos ha vist la seva oportunitat per influir a la Mesa i presentar Domènech com candidat. L’estratègia dels de Pablo Iglesias és clara: convèncer a ERC, PDC, PNB i el grup mixt per a què votin a favor de Domènech. Així, en una primera volta no sortiria escollit cap president del Congrés -es necessita majoria absoluta- i a la segona volta, on arriben els dos candidats més votats, s’enfrontaria Xavier Domènech al candidat pactat per PP i Ciutadans. Des d’Unidos Podemos obligarien així al PSOE a decidir entre votar al candidat ‘popular’ o a Xavier Domènech.

Sánchez, pendent del pacte PP-C’s

Des dels socialistes asseguren que no votaran a cap dels dos, fet que propiciaria la victòria del candidat popular i, per tant, que el centre-dreta (PP i Ciutadans) tinguessin majoria a la Mesa, perquè comptarien amb cinc membres, per quatre de PSOE i Unidos Podemos. Les tensions entre les formacions de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias no fan pensar en una entesa per evitar-ho.

Precisament Pedro Sánchez i els seus estaran atents al possible pacte entre PP i Ciutadans. Malgrat que Albert Rivera ha descartat votar afirmativament per Mariano Rajoy durant la investidura, no es pot descartar cap possibilitat i, en cas de ser així, situaria a Rajoy amb 169 vots favorables a la seva investidura com a president, a només sis de la majoria absoluta. Aquesta posició obligaria al PSOE a passar del ‘no’ a l’abstenció perquè, tal com afirmen des dels socialistes, “seria molt difícil parar-ho”.

 

Compartir
Article anteriorUn accident entre dos cotxes col·lapsa la C-32 del Maresme
Article següentDetenen un menor per ferir d’un tret un home cec amb l’escopeta del seu germà
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]