Metges Sense Fronteres renuncia als fons de la UE per l’acord amb Turquia

0
persones refugiades Balcans UE Grècia
Demandants d'asil esperen a rebre ajuda en un centre d'atenció a Atenes. Foto: Europa Press.

L’ONG Metges Sense Fronteres ha anunciat que renunciarà al finançament públic tant de la Unió Europea com dels països membres en protesta a la política migratòria

Metges Sense Fronteres (MSF) ha renunciat a tots els fons públics de la Unió Europea i dels estats membre. Ho fan per protestar per la “política migratòria nociva, basada en la disuassió i en allunyar el màxim possible de les seves costes a aquells que fugen de la guerra i el patiment”, explicaven en un comunicat.

Aquesta mesura ha estat de caràcter immediat i s’aplica als projectes de MSF a tot el món. Tot i que un 92% dels fons de l’ONG son d’origen privat el cert és, tal i com expliquen en el mateix comunicat, que rebien “19 milions d’euros de les institucions europees, uns altres 37 milions dels estats membre i 6,8 milions del Govern noruec“. Tot i així, han anunciat que aquesta renúncia no afectarà als projectes i que utilitzaran, de moment, els fons d’emergència.

Veuen aquesta mesura com una manera de cridar l’atenció tant de la UE com dels països membres sobre la política migratòria i d’asil que estan aplicant, sobretot el tractat amb Turquia sobre les persones refugiades. També, però, denuncien les polítiques noves que s’estan aplicant en cooperació al desenvolupament.

Segons informa l’ONG, el nou marc presentat per la Comissió Europea en matèria de desenvolupament proposa vincular la cooperació al desenvolupament amb les polítiques migratòries, fins arribar al punt de proposar “incentius negatius” en les partides per al desenvolupament i acords comercials per aquells països que no “cooperin” amb les polítiques europees en la matèria.

El secretari general internacional de Metges Sense Fronteres, Jérôme Oberreit, va afirmar que les polítiques de la UE “no tenen res d’humanitari” i que “no han de convertir-se en la norma i han de ser denunciades”. L’ONG també denuncia que l’acord entre la UE i Turquia esdevé “un perillós precedent” per a altres països que acullen refugiats i que envia el missatge de que atendre a aquelles persones que han estat obligades a marxar dels seus països és opcional.