Microsoft i el caos controlat de Windows 10

  0
  Microsoft i el caos controlat de Windows 10

  Microsoft i el caos controlat de Windows 10

  Es va insinuar que els usuaris de versions prèvies podrien tenir Windows 10 gratis

  Com en les pel·lícules del genial Ozores: els seus atropellats discursos aconseguien l’objectiu buscat, que no era un altre que tornar boig al seu atribulat interlocutor. I ho aconseguia, clar. Alguna cosa així sembla estar intentant Microsoft, salvant les distàncies, amb la política de llicències de l’imminent Windows 10.

  En un inici, es va anunciar a so de bombo i platerets que l’actualització a aquesta nova versió de la plataforma seria completament gratuïta per a tots aquells usuaris de determinades versions prèvies. Quedava la patata calenta per resoldre: contemplava Microsoft l’actualització de les llicències pirates? L’assumpte tenia el seu calat, perquè al mercat negre circula una quantitat desmesurada de llicències per les quals no s’havia passat per caixa, i especialment, a Xina, on el pirateig del programari es xifra ja en un 74% de les llicències en ús, segons un estudi.

  I al principi, semblava que seria així. Els de Redmond van confirmar que l’actualització cobriria a les llicències legals i les pirates, en una sort d’amnistia amb la qual es volia posar fi a la circulació descontrolada del seu programari. Però… s’aplicarà aquest principi en la resta del món?

  Des de Microsoft l’han embolicat marró anunciant els diferents tipus de llicències de Windows 10: fins a nou diferents possibilitats, segons s’expliqui, de la plataforma. Un gerro d’aigua freda pels quals celebraven la transparència i uniformitat entorn de Windows que semblava haver pres la companyia.

  Ni serà una única llicència, ni tampoc queda clar l’abast de la gratuïtat en la seva actualització. A poques hores de publicar la política de versions de la plataforma, ha estat la pròpia companyia la que ha fet pública la lletra petita en el que concerneix a la legalitat de les versions.

  Ed Bott en ZDNET posa el dit en la nafra per destacar el confús del text que es refereix a les actualitzacions: queda clar que els propietaris d’una llicència de Windows 7, 8.1 i Windows Phone 8.1 podran donar el salt gratuïtament (durant el primer any), però les empreses hauran de passar per caixa, segons es desprèn de l’embull de comunicats.

  Les llicències pirates ho seguiran sent

  L’estratègia que persegueix Microsoft és convertir en gratuïta la plataforma per a l’usuari domèstic (insistim, de moment, el primer any). Però… qui paga la festa llavors? Convé recordar que la companyia fundada per Bill Gates centra el seu negoci en la venda de programari; com pensa rendibilitzar aquest gratis total? El gegant guanyarà diners a través dels fabricants d’ordinadors que incorporin el sistema operatiu de fàbrica, i també, al sucós mercat de les empreses.

  Es tracta d’un galimaties de versions, llicències i mercats en el qual fins a la mateixa Mary Jo Foley, la columnista amb més prestigi en el que a assumptes de la signatura es refereix, sembla embussar-se. Es tracta llavors d’una estratègia de màrqueting o d’un complex entramat a través del com es pretén cobrar el que s’ha presentat com a gratuït? Doncs bé, en una lectura ràpida de l’assumpte, l’usuari particular podrà actualitzar gratuïtament, però el corporatiu, depenent de la versió, tindrà d’alguna manera que passar per caixa.
  I després està l’assumpte de les llicències pirates. El primer anunci de la casa va ser que tots els usuaris (els que haguessin pagat i els que no) podrien actualitzar lliurement a Windows 10. La deducció lògica seria pensar que Microsoft desitjava blanquejar aquestes llicències per, d’alguna manera, tenir cert control sobre les mateixes.
  Però no. Els de Nadella han donat un inesperat gir de rosca aquests últims dies anunciant que les llicències pirates seguiran “sent considerades” pirates. Què vol dir això dir? Bona pregunta. Ars Technica especula amb que es tracta d’una manera d’evitar que els usuaris de versions il·legals saturin el suport oficial de la companyia (només faltava haver d’assignar recursos a qui no ha pagat), encara que també podria tractar-se d’una forma de deixar la porta oberta a possibles inspeccions en les empreses.
  Ara només ens falta conèixer la data final de llançament d’aquesta versió, i segons els últims rumors, es manté l’objectiu d’aquest estiu, i amb el llançament suposem que la casa aportarà més detalls sobre l’assumpte de les llicències.