Mig centenar de detinguts en la darrera protesta estudiantil a Xile

0
Chile protesta estudiantil
Manifestació estudiantil a Xile | Foto: Europa Press

Ja fa quatre anys que estudiants i docents reclament una educació universitària realment pública, desvinculada de crèdits bancaris

Un mínim de 51 persones han estat detingudes durant l’última jornada de protesta estudiantil a la Regió Metropolitana de Santiago de Xile, en diferents incidents aïllats que s’han desenvolupat durant el dia, segons van confirmar al diari El Mercurio fonts dels Carrabiners.

Els incidents han deixat, a més, fins a set agents de la policia amb lesions “de diversa consideració”. La major part de les detencions s’han portat a terme a l’Albereda, on joves encaputxats van llançar pedres als efectius de les forces de seguretat que impedien que acudissin a una zona que no estava prevista en la ruta autoritzada per a la marxa.

Entre el més de mig centenar de detinguts, 27 eren menors d’edat. Un total de 41 han estat detinguts per desordres lleus, tres per desordres greus, dos per maltractament als agents, un per possessió d’un “artefacte incendiari” i quatre, per posseir armes blanques.

Des de fa quatre anys alumnes i docents reivindiquen als carrers del país sud-americà una verdadera educació pública, entre d’altres coses, desvinculada dels crèdits concedits només a través entitats financeres privades.

La presidenta xilena, Michelle Bachelet, ja ha aconseguit aprovar al Congrés els tres pilars de la seva reforma educativa -final del copagament, de l’ànim de lucre i de la selecció d’alumnes- però estudiants i professors consideren que és insuficient.