Milers de persones es concentren a Istanbul i Ankara

0
atentado ankara
EP: OSMAN ORSAL / REUTERS
atentado ankara
EP: OSMAN ORSAL / REUTERS

Per protestar per l’atemptat de dissabte

Ankara i Istanbul, les dues principals ciutats de Turquia, han estat escenari aquest dilluns d’actes d’homenatge i protesta per l’atemptat registrat dissabte a prop de la principal estació de la capital, en què segons el Govern van morir 97 persones.

Centenars de persones han acudit al funeral de diverses de les víctimes en una mesquita situada als afores d’Istanbul. També hi ha assistit el líder del partit prokurd HDP, Selahattin Demirtas.

Policies antiavalots han vigilat amb canons d’aigua i vehicles blindats la multitud, que ha corejat consignes contra el Govern i onejat banderes de l’HDP. Els prokurds se senten objectiu del doble atemptat suïcida de dissabte, que no ha estat reivindicat per cap grup.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha estat titllat de “lladre” i “assassí” per part dels assistents a aquesta concentració a Istanbul, mentre que un grup d’advocats ha advertit a prop del palau de justícia que “l’assassí Erdogan rendirà comptes”.

Els retrets també s’han pogut escoltar en diferents llocs d’Ankara, una ciutat que encara prova de refer-se del pitjor atemptat terrorista de la història del país. Centenars de manifestants, molts amb uniformes mèdics, s’han concentrat a l’estació i han intentat dipositar clavells vermells, tot i que han estat represos per la policia.

Els dos suïcides van detonar les bombes amb una diferència de segons poc abans que comencés la manifestació convocada per sindicats, ONGs i organitzacions de la societat civil a Istanbul. La policia hi va intervenir amb mitjans antiavalots immediatament després. Tot i que la xifra oficial és de 97 morts, l’HDP assegura que són un mínim de 128 i que ja n’ha identificats 120.

Guerra de xifres amb les víctimes

L’abisme entre Govern i HDP es mostra fins i tot en la guerra de xifres respecte als morts, ja que el partit esquerrà afirma que s’han pogut identificar 120 víctimes, a part de 8 cadàvers encara no determinats. L’oficina del primer ministre va col·locar en la nit del dissabte el saldo en 95 morts i aquest diumenge va assegurar que 65 persones segueixen baix vigilància intensiva, però no ha actualitzat el nombre de morts. La tragèdia tampoc ha servit per calmar el conflicte armat amb la guerrilla kurda, el PKK, si ben aquest dissabte, la cúpula de l’organització va oferir suspendre tota activitat armada, excepte en autodefensa, per no interferir en les eleccions que se celebraran l’1 de novembre. Però aquest diumenge, dos gendarmes van morir en un tiroteig amb el PKK a la província de Erzurum, mentre duien a terme una operació antiterrorista en una regió muntanyenca d’aquesta regió del nord-est. A més, l’aviació turca va bombardejar aquest diumenge les posicions del PKK en el nord de l’Iraq.

Avançament electoral, trampolí a la majoria absoluta?

A més, els opositors denuncien que Erdogan impulsa les eleccions al novembre perquè l’AKP pugui reconquistar la majoria absoluta perduda al juny, sobretot per l’èxit electoral del HDP. Alguns fins i tot acusen a Erdogan i a l’AKP de fomentar la crispació, amb l’objectiu si apoderar-se del vot més nacionalista. Així, els islamistes esperen aconseguir la majoria que els permeti canviar la Constitució i donar-li a Erdogan una presidència amb atribucions executives i no solament protocol·làries com fins ara.