Milers d’immigrants reclamen entrar a Croàcia

0
'immigrants i refugiats
SAM TARLING/OXFAM
immigrants i refugiats
SAM TARLING/OXFAM

ACNUR alerta que hi ha 10.000 immigrants

Milers d’immigrants i refugiats han reclamat la seva entrada a Croàcia després de passar dilluns a la nit en la intempèrie, patint baixes temperatures, després que les autoritats d’Eslovènia hagin restringit el flux d’immigrants.

La Policia croata els ha rebutjat per tenir complets els campaments de refugiats al país, segons ha explicat un periodista de Reuters. A la zona oest de Croàcia, 2.000 persones han passat la nit en un tren abandonat prop de la frontera amb Eslovènia, on se’ls ha impedit l’entrada.

Amb Hongria tancant als immigrants la seva frontera amb Croàcia des de la mitjanit de divendres, el constant flux d’immigrants s’ha dirigit cap a Eslovènia, en el seu camí cap a Àustria i Alemanya, el destí favorit dels immigrants, molts d’ells refugiats de la guerra de Síria.

Eslovènia ha decidit imposar un límit d’entrada de 2.500 immigrants al dia i ha assegurat que acceptarà a tots els qui es dirigeixin cap a Àustria. Eslovènia ha dit que Àustria està acceptant un màxim de 1.500 immigrants, un número molt menor al qual prèviament entrava des d’Hongria.

Més de 5.000 persones arriben cap a Europa per la ruta dels Balcans, procedents de Grècia, on arriben en vaixells i llanxes des de Turquia, travessant Macedònia i Sèrbia. Aquests dos últims països, que van formar part de l’antiga república de Iugoslàvia, no tenen capacitat suficient per afrontar l’arribada d’immigrants.

Un reporter de Reuters situat a Sèrbia, a la frontera amb Croàcia, ha assenyalat que no hi ha presència policial per mantenir l’ordre a la zona. Cansats i amb fred, els immigrants han corejat “Obriu la porta, obriu la porta!”.

El Govern hongarès ha dit que la majoria dels immigrants musulmans posen en risc la prosperitat d’Europa, la seguretat i els “valors cristians” i ha tancat les seves fronteres amb Sèrbia i Croàcia amb un mur. Grups de defensa dels drets humans assenyalen que les dures lleis del país neguen als refugiats el seu dret a buscar protecció.

ACNUR

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha alertat que més de 10.000 immigrants i refugiats estan ara mateix encallats a Sèrbia sense aliments, ni abric, a causa del tancament de fronteres de països com Hongria.

“Falta menjar, falten mantes, estan sense res”, ha afirmat una portaveu d’ACNUR, Melita Sunjic, en unes declaracions telefòniques a Reuters des de la frontera entre Sèrbia i Croàcia.

[quote] “Només podem dir que hi ha més de 10.000 refugiats a Sèrbia. És com un gran riu de gent i, si se’n deté el cabal, hi haurà inundacions en una altra part. Això és el que està passant ara”, ha destacat Sunjic.[/quote]