primer ministre Holanda
Mark Rutte ha guanyat les eleccions a Holanda (Foto: Jasper Juinen/Bloomberg)

El Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD), que dirigeix el primer ministre neerlandès, Mark Rutte, s’ha fet amb la victòria en les eleccions parlamentàries als Països Baixos.

Rutte, tot i perdre alguns escons –ha passat de 41 a 33–, s’ha imposat amb claredat a Wilders, que ha estat la segona força, amb 20 diputats. El candidat populista ha millorat els resultats del 2012, però ha quedat lluny del primer ministre.

Per darrere hi figuren la Crida Demòcrata Cristiana (CDA) i Demòcrates 66 (D66), amb 19 cadascun, mentre que GroenLinks (Els Verds) s’haurien fet amb catorze escons, els mateixos que el Partit Socialista.

El Partit Laborista hauria obtingut nou escons, mentre que la Unió Cristiana i el Partit Animalista n’haurien recaptat cinc, tal com ha recollit el diari neerlandès ‘Parool’. Els altres quatre partits han aconseguit menys de cinc escons.

Rutte ja ha celebrat els resultats, assegurant que la jornada electoral s’ha caracteritzat perquè el poble ha dit “no” a “un tipus equivocat de populisme“.

“És una nit en la qual el poble ha dit no a un tipus equivocat de populisme”, ha afirmat. “Avui tindrem festa però demà hem de tornar a treballar per als Països Baixos”, ha afegit.

Per la seva banda, Wilders ha felicitat Rutte, ressaltant que la seva formació “és un dels partits que han vençut”. “Hagués preferit ser en les seves sabates”, ha dit.

La participació hauria superat el 80 per cent, una xifra superior a l’obtinguda en anteriors cites electorals. Uns 13 milions d’holandesos estaven cridats aquest dimecres a les urnes.