El ministre de Justícia britànic aspira a succeir David Cameron

0
Michael Gove
L'actual ministre de Justícia britànic, Michael Gove | Foto: Stephan Wermuth (Reuters)

Michael Gove es desmarca del seu possible aliat, Boris Johnson, i anuncia que intentarà succeir David Cameron, qui va anunciar que a l’octubre marxarà

El ministre de Justícia britànic, Michael Gove, ha anunciat aquest dijous per sorpresa la seva candidatura per intentar succeir David Cameron al capdavant del Govern britànic i del Partit Conservador, amb un missatge en què s’ha desmarcat del seu teòric aliat, l’exalcalde de Londres, Boris Johnson.

Gove, partidari de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, va sonar inicialment com el principal baluard per a una candidatura de Johnson, si bé la filtració d’un correu electrònic escrit per la seva dona va posar de manifest la falta de confiança entre els dos polítics amb vista a futurs acords.

“He dit en repetides ocasions que no vull ser primer ministre. Aquesta sempre ha estat la meva idea, però els esdeveniments d’aquest dijous han pesat enormement”, ha explicat el ministre, en un comunicat en què ha subratllat que “el poble britànic va votar canvi” en el referèndum del 23 de juny.

Gove ha reconegut que volia “ajudar a construir un equip” al costat de Johnson, però ha arribat a la conclusió que l’exalcalde “no pot proporcionar el lideratge o construir l’equip per a les tasques pendents”. El ministre ha promès treballar per la “unitat” i el “canvi”, segons la BBC.


Gove haurà de competir amb les candidatures que ja es conèixen per succeir Cameron. La secretària d’Energia, Andrea Leadson, anunciava aquest dijous que entre a la competició. “Aprofitarem al màxim les oportunitats del brexit”, ha piulat al seu compte oficial de Twitter.

Per la seva banda, l’exministre de Defensa, Liam Fox, avançava dimecres que faria un pas endavant i també es presentarà per succeir l’actual primer ministre britànic al capdavant del Partit Conservador. Qui va anunciar primer la seva candidatura va ser, però, l’actual responsable de pensions del govern britànic, Stephen Crabb.