ministre Català SMS
El ministre de Justicia, Rafael Català | Foto: Europa Press

Rafael Catalá ha respost al president de la Generalitat que el Govern espanyol no acceptarà la seva proposta de pactar la pregunta i la data d’un referèndum independentista, perquè “cap govern d’Espanya ni de cap part del territori hauria d’atendre una proposta contrària a les lleis”.

Puigdemont ha fet la seva oferta en un esmorzar informatiu d’Europa Press. Ha afegit que el Govern espanyol també podria sotmetre a votació la seva contraproposta i ha deixat clar que, segons la seva opinió, la consulta hauria de fer-se només a Catalunya.

Catalá ha respost, en declaracions a 13TV que fer un referèndum és inconstitucional: “Hi ha valors fonamentals, com que la sobirania és de tots els espanyols i no d’uns trossets que s’ajunten, o la igualtat de drets i deures dels espanyols, però a alguns sembla que se’ls oblida i fan propostes contràries a aquests principis tan bàsics”, ha afegit.

Així, ha advertit a la Generalitat que “no es pot demanar a un Govern que dialogui per incomplir la llei” i que el referèndum que Puigdemont planteja per al 2017 “no es farà” perquè és “contrari a les lleis” i “no es permetrà que a Espanya s’incompleixin les lleis”. De fet, ha afirmat que el 9 de novembre del 2014 no es va fer un referèndum sinó “un simulacre”.

Segons la seva opinió, el que fa el Govern de Puigdemont no és “demanar res, és posar-se a l’altra banda de la línia”. Catalá considera especialment preocupant que des d’una institució s’enviïn missatges que suggereixin que es poden incomplir les normes. “Què passa amb les tributàries? I amb les de trànsit? És tan irresponsable que s’ho haurien de fer mirar”, ha conclòs.