Miquel Iceta, entre la unitat i la singularitat

0
Pedro Sánchez i Miquel Iceta | Foto: PSC
Pedro Sánchez i Miquel Iceta | Foto: PSC
Pedro Sánchez i Miquel Iceta | Foto: PSC
Pedro Sánchez i Miquel Iceta | Foto: PSC

Miquel Iceta vol un reconeixement de la singularitat de Catalunya, una reforma constitucional i un ‘pacte fiscal federal’

Miquel Iceta, candidat a la presidència pel PSC per les eleccions catalanes del 27S ha recordat avui a una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya que el seu partit ha defensat “tota la vida” que Catalunya és una nació. “El PSC ha dit sempre que Catalunya és una nació, sempre”, ha emfatitzat. El candidat del PSC, però, ha deixat ben clara la connotació de la paraula “nació” pel seu partit: “Ara bé, per nosaltres nació no és estat. En canvi, per molta gent nació i estat són el mateix, llavors no hi ha solució”, ha sentenciat.

[quote]Miquel Iceta: “Per nosaltres nació no és estat”[/quote]

Va ser ahir quan Iceta, en un acte a Santa Coloma de Gramanet, juntament amb el secretari general del PSOE Pedro Sánchez, es va indignar. “Aquí no posen la bandera espanyola. Doncs això ho arreglem en un ‘pis-pàs’. Poseu-me la bandera, si us plau!”, va demanar el candidat del PSC mentre la ‘rojigualda’ es projectava en una pantalla enorme entre aplaudiments del públic. “Això som i hem arribat aquí perquè estem junts”, va dir en defensa de la unitat d’Espanya.

Avui, les paraules de Miquel Iceta han virat de ‘la unitat’ a la ‘singularitat’ en un discurs que s’ha centrat principalment en la defensa d’un sistema federalista en el marc espanyol. El candidat del PSC ha assegurat que “sens dubte s’ha de reconèixer la singularitat de Catalunya” en una hipotètica Espanya federal. “És ‘impepinable’”, ha deixat clar. Iceta també ha aprofitat l’acte per deixar clares les diferències del concepte ‘nació’ entre partits: “[Pel PSC] nació és un sentiment, una identificació amb la societat, amb una llengua, una cultura, unes institucions i un projecte col·lectiu”, ha afirmat des de la seva postura més catalanista.

El candidat socialista ha apostat per una reforma federal amb una “fórmula que permeti la convivència de diferents identitats”. “Sóc partidari d’una gradació” -ha dit- “Abans de barallar-nos per l’última porta, vull treballar a la primer, refer ponts i pactes. I si els catalans diguessin que no, llavors hauríem de buscar altres vies”, ha assegurat Iceta en referència a una reforma de la Constitució i a si estaria disposat a fer un referèndum per la independència de Catalunya.

[quote]Iceta: “Alguns fora de Catalunya, quan escolten ‘pacte fiscal’, escolten concert econòmic basc”[/quote]

El líder del PSC a Catalunya també ha distingit entre ‘pacte fiscal’ i ‘pacte fiscal federal’ per incorporar “el principi d’ordinalitat i fer valer l’Estatut que ens habilita a crear un consorci tributari”. Miquel Iceta ha defensat que feia “èmfasi en ‘pacte fiscal federal’, perquè alguns fora de Catalunya, quan escolten ‘pacte fiscal’, escolten concert econòmic basc”.