Montoro és contrari a increments fiscals que espantin inversions

0
Montoro Junqueras
Cristobal Montoro (esquerra) amb el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras | Foto: Europa Press

El ministre d’Hisenda considera un error politizar el tema dels impostos i afirma no voler “provocar deslocalitzacions”

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha rebutjat aquest dilluns incrementar els impostos de patrimoni i de successions i donacions perquè poden espantar projectes empresarials, i “no tenen molt futur perquè quantitativament no són importants actualment” en recaptació.

“Em sembla un error donar prioritat en el debat polític a aquests impostos, no anem a espantar inversions o provocar deslocalitzacions que no tenen cap sentit ni van a cap lloc”, ha dit en una jornada sobre la reforma d’aquests impostos organitzada per la patronal Foment del Treball i la Fundació Impostos i Competitivitat.

Ha afirmat que els rics ja paguen impostos, i que, a causa del volum moderat de recaptació d’aquests dos tributs, “apassionar-se amb aquest assumpte va a frustrar”, pel poc marge de millora que es pot aconseguir.

Ha advocat per una reforma “per no crear greuges comparatius” entre autonomies, i ha recordat que els impostos que aporten més recaptació són l’IRPF, el de societats i els que graven el consum.

 

Finançament per a les comunitats

En declaracions posteriors a la premsa, ha anunciat que el Govern espanyol fixarà en les “pròximes setmanes” nous pagaments del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), tant els corresponents al segon trimestre com els que han de cobrir la desviació del dèficit del 2015.

Ha afirmat que l’executiu anirà “alliberant recursos” per garantir que les autonomies -entre les quals hi ha Catalunya- puguin complir amb els seus venciments de deute i pagar als seus proveïdors.

Preguntat per l’autorització que espera Catalunya per convertir 1.600 milions de deute a curt termini en deute a llarg termini -el que requereix el vistiplau del Consell de Ministres-, Montoro no ha posat data.

Estan estudiant com donar resposta a aquests venciments a curt termini sense que hi hagi greuges comparatius entre comunitats: “No es tracta de substituir el risc dels bancs pel de l’Estat”.

També en declaracions a la premsa, el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha sostingut que el Govern espanyol té uns compromisos adquirits amb Catalunya i que el Govern espera que els compleixi.

Dinar amb empresaris

Montoro i Junqueras comparteixen taula aquest dilluns en un dinar amb empresaris organitzat per Foment del Treball a la seu de la patronal després de la jornada sobre fiscalitat, però no està prevista una reunió a soles entre els dos dirigents polítics.

Al costat del president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, Junqueras ha sortit a rebre Montoro, ja que el polític català obria la sessió i el ministre la clausurava, però s’han dedicat un breu i fred salutació al trobar-se i a penes han dialogat entre ells.