Montserrat Caballé accepta sis mesos de presó

0

“Sí, ratifico”, s’ha limitat a dir per videoconferència

Un jutge de Barcelona ha condemnat la soprano Montserrat Caballé a sis mesos de presó per un delicte contra la Hisenda Pública, després d’un pacte de la cantant amb la Fiscalia i Advocacia de l’Estat en el qual ha reconegut haver comès un frau fiscal de 508.562 euros a l’IRPF del 2010 tot i que previsiblement no entrarà a la presó.

En una vista de conformitat celebrada aquest dimarts a la Ciutat de la Justícia, la cantant ha admès els fets a través d’una videoconferència asseguda en una cadira des del menjador de casa seva, en permetre-li el jutge no desplaçar-se al jutjat per problemes de salut: “Sí, ratifico”, s’ha limitat a dir la soprano després de la lectura de l’acord.

La conformitat preveu també per a Caballé una multa de 254.231 euros, la prohibició de rebre subvencions o ajudes públiques durant un any i mig i el pagament de 72.000 euros a l’Agència Tributària com a indemnització per interessos de demora; a més el jutge ha acordat la suspensió de la pena privativa de llibertat durant dos anys, de manera que previsiblement no entrarà a la presó.

La soprano ha reconegut que, malgrat viure a Espanya el 2010, figurava com a resident en el Principat d’Andorra “amb el desig de no tributar en la Hisenda Espanyola i no ingressar en aquest organisme públic els diners que li corresponien” per l’IRPF, segons la sentència de conformitat recollida per Europa Press.

Caballé residia de manera habitual a Barcelona i durant 2010 es va absentar només de la capital catalana per qüestions professionals i participar en diversos concerts a Espanya, Alemanya, Suïssa, Itàlia, Lituània, República Txeca, Rússia i Ucraïna, a més de gravacions musicals a Moscou i Ginebra.

“Sí, ratifico”, s’ha limitat a dir la soprano després de la lectura de l’acord

La soprano va deixar d’ingressar a Hisenda 508.462 euros per tots aquests treballs; una vegada iniciada la causa judicial, va tornar els diners defraudat dues vegades: va ingressar 300.000 euros el 25 d’abril de 2014 i 208.462 euros el 5 de maig del mateix any, que cobrien la totalitat de la quota defraudada.

Caballé va ser imputada l’abril de 2014 després que la Fiscalia l’acusés d’un delicte contra la Hisenda Pública; el desembre del mateix any va arribar a un acord amb Fiscalia i l’Advocacia en el qual va reconèixer els fets, però no ha estat fins a aquest dimarts que ho ha confirmat en una vista davant del jutge.

El jutge ja va citar la soprano dues vegades per ratificar l’acord: la primera no es va presentar al·legant problemes de salut i la segona tampoc ho va fer sense donar explicacions; a posteriori, fonts pròximes a la cantant han explicat que tampoc es trobava en condicions de declarar.

VISTA A PORTA TANCADA

Finalment, aquest dimarts sí que ha ratificat i ho ha fet per videoconferència i, a més, el titular del Jutjat Penal 13 de Barcelona  ha permès que la vista oral hagi estat a porta tancada sense presència de públic ni premsa.

Fonts consultades per Europa Press expliquen que la legislació no regula si les vistes de conformitat, emmarcades com a qüestions prèvies dels judicis, han de ser obertes, però en la majoria dels casos es fan en audiència pública.