Moody’s redueix la seva perspectiva econòmica d’Espanya

0

L’agència de qualificació ho justifica per la improbable adopció de noves reformes

L’agència nord-americana Moody’s ha rebaixat les perspectives de creixement econòmic d’Espanya de positiva a estable. El motiu, expliquen, és que sigui quina sigui la nova composició governamental sorgida de les urnes del 20D és improbable que s’adoptin noves reformes estructurals en els propers anys de legislatura. En aquest sentit Moody’s creu que “la fragmentació política emergida de les eleccions del 20 de desembre no conduirà a una renovada acceleració (…) de les reformes a Espanya“.  Tanmateix, l’agència de qualificació de riscs destaca que les millores que l’executiu ha vingut portant a terme han tingut un impacte menor del que preveien quan van decidir augmentar la nota d’Espanya a positiva. I doncs, seria per això que ara han decidit canviar-la a estable.

Més concretament, Moody’s critica la inacció del govern central en el compliment dels objectius fiscals de les seves regions. L’agència creu que malgrat es va legislar amb la finalitat d’aconseguir que les autoritats centrals tinguessin més força que les regionals, a la pràctica s’ha optat per a no utilitzar els mecanismes pertinents per fer complir els objectius fiscals. Així mateix, assenyala que la llei d’unitat de mercat ha estat “extremadament lenta” i lamenta que l’impacte de la reforma de les pensions, degut a la baixa inflació, ha estat reduït. I per tant, qualifica d’amenaça per a les finances públiques els fons de la Seguretat Social. A més a més, Moody’s adverteix que si les reformes dutes a terme fins ara es reverteixen s’afegirà pressió a la baixa a la nota del deute sobirà espanyol.

El deute sobirà es manté

De fet, l’agència de riscs afirma que els reptes econòmics i fiscals d’Espanya encara són substancials però no creu que s’implementin reformes addicionals significatives. Una predicció que de complir-se podria tenir efectes negatius pel creixement i el deute, adverteix. Però perquè s’ha relaxat Espanya? Moody’s afirma que el sentit d’urgència de la població sobre la necessitat de realitzar canvis ha desaparegut per la recuperació de l’economia. Però també apunta a l’absència de pressió dels mercats i a la fragmentació parlamentària. Les reformes, però, són necessàries ja que el creixement del PIB és cíclic i no estructural, i pronostiquen que el dèficit públic espanyol no complirà els seus objectius ni aquest ni els propers anys. A més a més, una eventual independència de Catalunya seria negativa per a la nota del país. Una situació que consideren “altament improbable en aquests moments“. Finalment apuntar que Moody’s és, entre les tres agències més grans, la que menys nota dona al deute sobirà espanyol.