L’explorador àrtic i pioner en la seva disciplina mor als 58 anys deixant un llegat en el qual ressalta l’obertura d’una nova via a l’Annapurna

Nil Bohigas, alpinista català, mor als 58 anys. El barceloní és un dels referents de l’alpinisme conegut per haver coronat els cims del Saraghrar (7.349 metres sobre el nivell del mar) l’any 1982, l’Everest l’any 1988 (8.848 metres), i d’altres com el Baruntse (7.129 metres) o el Cho-Polu i el Pethange (tots dos de 6.300 metres).

Bohigas, però, sempre serà recordat per obrir, juntament amb Enric Lucas, una novia a l’Annapurna en una expedició en la qual els dos alpinistes van passar set nits enganxats a la paret: “Era una mica alta, però el nostre plantejament va ser similar al d’altres expedicions: érem un grup d’amics, quatre hippies que van poder gaudir dels paisatges d’un camp base a 4.000 metres. Vam escollir la muntanya per l’espectacularitat, i perquè va arribar abans el permís del Govern del Nepal. Vàrem anar cap a la paret sense saber per on pujaríem”, reconeixia Nil Bohigas a la revista Desnivel l’any 2009.

L’aventura de l’alpinista començava quan complia 15 anys, practicant l’escalada a les muntanyes de Montserrat. Acompanyat per un grup d’escaladors catalans, Bohigas obria noves vies pel Pedraforca i per Montserrat.

Després dels dos intents fallits els anys 1983 i 1984, Nil Bohias coronava el cim de l’Everest l’any 1988. En el descens, va decidir llançar-se en parapent des d’una altura de 7.400 metres.

Un altre dels seus èxits és l’expedició al Pol Nord magnètic l’any 1991, proesa que el va convertir en el primer espanyol que aconseguia recórrer en solitari els 770 quilòmetres.

Les causes de la mort encara no han transcendit, però el món de l’esport i de l’alpinisme català i espanyol acomiada un esportista pioner en la seva modalitat.