Mor l’històric d’ERC Jordi Carbonell

0
Jordi Carbonell
Jordi Carbonell, en un dels darrers actes on se'l va poder veure en públic | Foto: Europa Press

Qui va ser president d’honor d’ERC ha mort als 92 anys d’edat. Diferents líders republicans i d’altres formacions ploren la seva desaparició

El filòleg, polític i històric militant antifranquista Jordi Carbonell (ERC) ha mort als 92 anys, ha informat TV3 i ha confirmat a Europa Press el partit. Jordi Carbonell i de Ballester (Barcelona 1924) es va implicar en la política ja en la postguerra, de manera clandestina, per la qual cosa va ser detingut repetidament, i va ser dirigent de col·lectius polítics com l’Assemblea de Catalunya, Taula Rodona i l’Assemblea d’Intel·lectuals.

El 1979 va cofundar Nacionalistes d’Esquerra, que el 1984 es va integrar a Entesa de l’Esquerra Catalana, i després va arribar a ser president d’honor d’ERC, i com a filòleg va ser professor en diverses universitats i també va dirigir Gran Enciclopèdia Catalana.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lamentat aquest dilluns la mort del polític i filòleg Jordi Carbonell, al qual ha recordat com “un home de país, ferm, insubornable”. En un missatge en el seu compte de Twitter recollit per Europa Press, Puigdemont ha afegit que Carbonell era digne i mestre: “Seguirem el seu somni. Descansi en pau”.

 

També ha reaccionat l’actual president d’ERC, Oriol Junqueras, que ha lamentat la mort de l’històric militant republicà Jordi Carbonell i ha llançat un missatge: “També per tu, ho farem!”. També en una piulada, Junqueras l’ha definit com un humanista, erudit, republicà i d’esquerres: “Algun dels termes que defineixen l’estimat Jordi Carbonell. Descansa en pau”. “Bon viatge als guerrers que són fidels al seu poble. També per tu, ho farem!”, ha afegit parafrasejant la cançó de Lluís Llach, ‘Ítaca’.