L’històric ‘speaker’ de l’estadi del FC Barcelona mor als 78 anys després d’entregar la seva ànima al club durant sis dècades

La veu del Camp Nou s’ha apagat. Manel Vich, speaker del Camp Nou durant gairebé 60 anys, ha mort aquesta matinada a Barcelona amb 78 anys. Nascut a Barcelona el 12 de març de 1938, Manel Vic Sánchez era soci del Barça des dels 15 anys. Va guanyar-se la vida com a representant de comerç tèxtil, fins que el 1958 el seu nom s’unia al FC Barcelona.

Inici al camp de Les Corts

La nit del 10 de setembre de 1958, la veu d’un jovenet de vint anys enunciava per la megafonia del camp de Les Corts l’homenatge que el club havia preparat al mític davanter César Rodríguez. La veu pertanyia a Manel Vich, que havia accedit a l’encàrrec de Ricard Combas -cap de personal del club- L’experiència va agradar-li i Combas va oferir-li donar la benvinguda als afeccionats en cada partit que el Barça jugués al Camp Nou.

Només en quatre ocasions -arran d’una intervenció quirúrgica, els casaments dels seus dos fills i en l’últim partit del FC Barcelona al Camp Nou davant l’Sporting, delicat de salut- va faltar a aquesta cita. Manel Vich va crear un estil propi de comunicació amb els aficionats basat en el respecte, l’educació i la responsabilitat. Les seves paraules servien per donar les alineacions, per informar d’un canvi o per fer una crida de servei, però també per donar pas a un minut de silenci respectuós.

Defensor del català

Per imperatiu legal, Manel Vich va haver de saludar en castellà els assistents als partits del Camp Nou durant uns anys. Però, el 3 de setembre del 1972, va parlar en català pels altaveus del Camp Nou en un Barça-Deportivo, cosa que mai havia passat abans.

“S’ha perdut un nen. Es troba a la porta principal de Tribuna”, va dir amb la seva veu profunda. Davant la desmesurada indignació del ministre de Governació Tomás Garicano Goñi, que estava present a la llotja, no es va tornar a sentir el català per la megafonia del Camp Nou fins al 26 agost del 1975.

El 2 de setembre del 2012, el dia abans dels 40 anys del català al Camp Nou, es va jugar a l’estadi el partit de lliga entre el Barça i el Valencia. Manel Vich va recordar la fita per la megafonia: “És un honor per a mi, després de 40 anys, continuar parlant la meva llengua, la nostra llengua”.

Quatre anys abans, el 25 d’octubre del 2008, després del partit entre el Barça i l’Almería, el FC Barcelona reconeixia els 50 anys de Manel Vich com la veu de l’Estadi amb el lliurament d’una placa commemorativa. El 12 de març del 2016, després del partit entre el Barça i el Getafe, també va ser homenatjat per sorpresa pels integrants de la Junta Directiva, a la Llotja Presidencial, amb motiu del seu 78è aniversari.

Descansi en pau, senyor Vich.