Mor Pedro Zerolo als 54 anys víctima d’un càncer de pàncrees

0
Mor Pedro Zerolo als 54 anys víctima d'un càncer de pàncrees

Mor Pedro Zerolo als 54 anys víctima d'un càncer de pàncrees

Pedro Zerolo ha mort als 54 anys al seu domicili de Madrid

Membre de l’Executiva del PSOE i Secretari de Moviment Socials, Zerolo era el número tres de la candidatura del PSOE a la Comunitat de Madrid. L’última vegada que se li va veure va ser el passat 25 de maig en l’Executiva Federal.

Ahir mateix, el candidat socialista a la Comunitat, Ángel Gabilondo, recollia la credencial del seu company com a diputat, ja que el seu estat de salut no li va permetre apropar-se a recollir-la.

Al moment de la seva defunció, Zerolo va estar envoltat de la seva família, els seus germans i el seu marit, Jesús Santos, han informat fonts del seu entorn.

La capella ardent de Zerolo s’instal·larà aquest mateix matí al pati de cristalls de la Casa de la Vila, d’acord amb la família i per oferiment de l’alcaldessa de Madrid, Ana Botella. Fonts de l’ajuntament han informat que ja han començat els preparatius per instal·lar-la a l’antic ajuntament de la capital.

Aquest emplaçament està molt vinculat a l’activitat de regidor del socialista, tant pels anys que va passar a la Casa de la Vila quan se celebraven aquí els plens mensuals com fins fa uns mesos, quan seguia acudint a les comissions de Família, Serveis Socials i Participació Ciutadana, de les quals era portaveu del PSOE.

Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, ha expressat el seu dolor en declaracions a la Cadena SER, on ha assegurat que Zerolo “ens va ensenyar a tots que la diversitat forma part del socialisme”.

ACTIVISTA I LLUITADOR

Compromès socialment, Pedro Zerolo ha estat un polític entranyable, recordat per les seves activitats contra la discriminació, en pro dels drets dels homosexuals, en la lluita contra la SIDA i a favor de la sanitat pública madrilenya.

Vinculat des de sempre al Partit Socialista, va néixer a Veneçuela el 20 de juliol de 1960, encara que va créixer a Canàries i després dels seus estudis universitaris es va traslladar a Madrid, on va començar a col·laborar en projectes socials, entre ells el del sacerdot Enrique de Castro per ajudar a persones en situació de vulnerabilitat al barri de Entrevías.

En 1989 va saltar a la política en presentar-se com a candidat al Senat en les eleccions d’octubre, pel partit Llesta Antiprohibicionista sobre Drogues, grup recolzat, entre uns altres, pel Partit Radical Italià i personalitats espanyoles com José Luis López Aranguren, Manuela Carmena o Antonio Escohotado. Però no va aconseguir escó.

Va ingressar en el Col·lectiu Gai de Madrid (COGAM) en 1992, en el qual primer va ser assessor jurídic i entre 1993 i 1997, president. Des de 1997 va compatibilitzar el seu treball d’advocat amb el de president de la Federació Estatal de Lesbianes i Gais (FELG).

Uns anys més tard, la candidata socialista a l’alcaldia de Madrid, Trinidad Jiménez, li va oferir ocupar el sisè lloc de la seva llista. Després d’acceptar l’oferta, el regidor va dimitir com a president de la FELG per considerar que aquest càrrec era incompatible amb una candidatura política.

De la mà de José Luis Rodríguez Zapatero, en 2004 va entrar a formar part de l’Executiva Federal del PSOE i va ser triat secretari de Moviments Socials i Relacions amb les ONG’s.

Ferm defensor del matrimoni homosexual, a l’octubre de 2003, Zerolo i la seva parella, Jesús Santos, van presentar una sol·licitud de matrimoni en el Registre Civil de Madrid, que els va ser denegada, compromís que finalment van aconseguir en 2005, tres mesos després de l’entrada en vigor del matrimoni homosexual a Espanya, en un acte oficiat per la llavors regidora Trinidad Jiménez.

Al setembre del 2008 va passar a formar part de la Comissió Executiva del Partit Socialista de Madrid (PSM-PSOE), i en 2012, al XII Congrés Regional del PSM, va ser triat secretari de Moviments Socials.

18 MESOS DE BATALLA

Fa divuit mesos, al gener de 2014 va anunciar que li havia estat diagnosticat un càncer, i la seva intenció de compaginar el tractament mèdic amb el seu treball en el PSOE i a l’Ajuntament de Madrid.

El passat mes de gener l’Executiva Regional del PSM li va nomenar president després de la retirada de Juan Barranco, càrrec en el qual va romandre fins a l’11 de febrer, quan l’adreça federal del PSOE va escapçar a la federació madrilenya, amb Tomás Gómez al capdavant, per donar entrada a una gestora.

Cinc dies després, el 16 de febrer, va anunciar la seva disposició a ser candidat socialista a la Presidència de la Comunitat de Madrid.

Entre els premis que ha rebut figuren: el Premi Rosa Manzano, que atorga el PSOE (1999), la medalla d’or FAD, Foment de les Arts Decoratives, per la seva trajectòria en defensa dels drets del col·lectiu homosexual (2000), el Premi Emili Castelar a la Defensa de la Igualtat (2012), Carmen Cerdeira als drets Civils (2014) i el Nicolás Salmerón de Drets Humans (2014).

Al novembre del 2014, Zerolo va ser triat a més president d’Honor de la Federació Espanyola de Societats de Sexologia (FESS), durant el XII Congrés Espanyol de Sexologia i la VI Trobada Iberoamericà de professionals de sexologia, celebrat a Còrdova.